Високият интерес към противогрипните ваксини ни дава основание да мислим,

...
Високият интерес към противогрипните ваксини ни дава основание да мислим,
Коментари Харесай

Д-р Цеков: През ноември ваксините срещу грип може и да свършат

„ Високият интерес към противогрипните ваксини ни дава съображение да мислим, че към началото на ноември те могат да бъдат изчерпани. Има предварителни диалози с производителите да създадат нова доставка при нужда “. Това заяви доктор Валери Цеков – ръководител на  Българското съдружие по новаторска медицина, по време на конференция във връзка Европейския ден за битка с грипа под надпис „ Имунизации за по-дълъг живот “.

По думите му имунизационният обсег се е повишил сензитивно след въвеждането на националната стратегия за имунизация на хората над 65 години. „ От 2% постигнахме 16%. Това е голям скок напред “, сподели той.

„ Осигурени са 190 000 безвъзмездни грипни ваксини в страната и още 160 000 за аптечния пазар. Всички практики на персоналните лекари са декларирали количества, някои даже към този момент са ги получили. Има предпочитание при контингента от пациенти, които би трябвало да се ваксинира, мисля, че ще успеем да се оправим с грипната вълна “, разяснява зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

„ Имунизацията против грип е най-добре да се направи октомври - ноември, допустимо е и декември, само че до Коледа “, посъветва основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. Той беше безапелационен, че нашият организъм има потребност от 3-4 седмици да създаде цялостен имунитет.

„ Обикновено през ноември започваме да хващаме обособени случаи, през декември броя се усилва, с цел да доближи пика в края на януари – февруари. За момента обстановката е спокойна както в България, по този начин на Балканите и Европа, сподели още Кунчев във връзка разпространяването на грипа “, добави той.

Доц. Кунчев сподели още, че Коронавирус не е липсващ и няма да изчезне, само че вирусът му мутира неколкократно. Вече има и приспособена ваксина за настоящите разновидности на ковид.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР