Високите цените на торовете доведоха до скок в цените на

...
Високите цените на торовете доведоха до скок в цените на
Коментари Харесай

Търговци се видяха в чудо. Нова криза с ориза

Високите цените на торовете доведоха до скок в цените на ориза, отглеждан в Кения. За това способства и дългогодишната суша в Африканския рог, която понижи производството. Евтиният ориз, импортиран от Индия, беше запълнил празнината, изхранвайки доста от стотиците хиляди поданици на бедния квартал Кибера в Найроби, които претърпяват с по-малко от 2 $ дневно. Но това бързо се трансформира, написа Асошиейтед прес.

Цената на торба с ориз от 25 кг се е повишила с към една пета от юни насам, покачвайки се от еквивалента на към 14 $ до 18 $. Търговците на едро към момента не са получили нови ресурси, така като Индия, най-големият експортьор на ориз в света, съобщи предишния месец, че ще забрани някои доставки.
-->
Усилието на най-гъсто обитаемата нация в света по този метод да управлява вътрешните цени преди основна изборна година е оставило зейнала празнота от към 9,5 милиона метрични тона (10,4 тона) ориз, от който хората по света се нуждаят, почти една пета от международния експорт.

Световната продоволствена сигурност към този момент е застрашена, откакто Русия спря съглашението, позволяващо на Украйна да изнася пшеница, а метеорологичният феномен Ел Ниньо възпрепятства производството на ориз. Сега цените на ориза се повишават, излагайки на риск най-уязвимите хора в някои от най-бедните народи. Експортните цени на ориза от Виетнам например доближиха 15-годишен връх.

Светът е в " повратна точка ", сподели Бо Дамен, чиновник по естествените запаси към Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО), основан в Банкок.

Дори преди рестриктивните мерки на Индия, страните към този момент купуваха ориз на пакост в очакване на дефицит по-късно, когато Ел Ниньо удари, създавайки рецесия в предлагането и скок на цените.

Ситуацията може да се утежни, в случай че възбраната на Индия за експорт на ориз сътвори резултат на доминото, като други страни последват образеца. Обединените арабски емирства вече стопираха износа на ориз, с цел да поддържат вътрешните си ресурси. Друга опасност е, в случай че рисковото време повреди оризовите култури в други страни.

Ел Ниньо е естествено, краткотрайно и от време на време стопляне на част от Тихия океан, което трансформира световните климатични модели, а изменението на климата ги ускорява. Учените чакат този, който е в ход, да се разшири до свръхголеми равнища, които в предишното са довели до рискови климатични условия, вариращи от суша до наводнения.

Въздействието ще бъде усетено в целия свят. Потреблението на ориз в Африка се усилва доста и множеството страни са мощно подвластни от вноса. Някои народи с възходящо население като Сенегал се пробват да отглеждат повече личен ориз, защото вносният, 70 % от който идва от Индия, е станал непостижимо безценен.

Сенегал ще се обърне към други търговски сътрудници като Тайланд или Камбоджа за импорт, макар че западноафриканската страна не е " надалеч от самозадоволяването " с ориз, като повече от половината от нейното търсене нараства на локално равнище, сподели представителят на министерството на земеделието Мамаду Айча Ндиайе.

Азиатските страни, където се отглежда и употребява 90 на 100 от международния ориз, се борят с производството. Филипините внимателно управляваха водата в очакване на по-малко дъждове по време на Ел Ниньо, когато тайфунът Доксури удари северния регион за произвеждане на ориз, нанасяйки вреди на оризови култури на стойност 32 милиона $ - почти 22 на 100 от годишното произвеждане.

Островната страна е вторият по величина вносител на ориз след Китай и президентът Фердинанд Маркос младши акцентира нуждата от обезпечаване на подобаващи буфери.

Ограниченията за ориз в Индия също бяха стимулирани от изменчивото време: непостоянният мусон дружно с задаващия се Ел Ниньо означаваше, че частичната възбрана е нужна, с цел да се спре покачването на цените на храните, уточни индийският специалист по хранителна политика Девиндер Шарма.

По думите на Ашок Гулати от Индийския съвет за проучване на интернационалните стопански връзки рестриктивните мерки ще спрат съвсем половината нормален експорт на ориз от страната тази година. Той добави, че повтарящите се ограничавания вършат Индия обезсърчителен експортьор. " Това не е добре за експортния бизнес, тъй като са нужни години, с цел да се развият тези пазари ", съобщи Гулати.

Виетнам, различен огромен експортьор на ориз, се надява да се възползва от индийските ограничавания. С експортните цени на ориза на 15-годишен връх и упованията, че годишното произвеждане ще бъде нищожно по-високо от предходната година, нацията от Югоизточна Азия се пробва да резервира вътрешните цени постоянни, като в същото време усилва износа.

Министерството на земеделието споделя, че работи за увеличение на размера на земята в делтата на Меконг, предопределена за развъждане на ориз, с към 500 квадратни километра - повърхност, по-голяма от 90 000 футболни стадиони.

Вече се водят договаряния сред Филипините и Виетнам, с цел да се опитат да получат зърното на по-ниски цени, до момента в който Виетнам също се стреми да се насочи към Англия, която получава огромна част от ориза си от Индия.

Но експортьори като Чароен Лаотаматас в съседен Тайланд са внимателни. Правителството на Тайланд чака повече ориз, в сравнение с предходната година, като износът му през първите шест месеца на годината е с 15 на 100 по-висок от същия интервал на 2022 година

Но неналичието на изясненост по отношение на това какво ще направи Индия по-нататък и загрижеността за Ел Ниньо значи, че тайландските експортьори не са склонни да одобряват поръчки, операторите на мелници не желаят да продават и фермерите са нараснали цените на небланширания ориз, сподели Лаотаматас, президент на тайландската асоциация на експортьорите на ориз.

Тъй като цените варират, експортьорите не знаят какви цени да цитират - тъй като те може да скочат още веднъж на идващия ден, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР