Високите температури наложиха промени на работното време. Прогнозите са градусите

...
Високите температури наложиха промени на работното време. Прогнозите са градусите
Коментари Харесай

Инспекциите по труда ще проверяват организацията на работа на открито заради горещините

Високите температури постановиха промени на работното време. Прогнозите са градусите да продължат да се повишават. Днес в Русе бяха измерени 36° на сянка.

Инспекциите по труда започнаха инспекции - най-много там, където се работи навън. И предизвестяват - дългото излагане на слънце през жегата може да провокира неразположение дори и при здрави хора, а за тези със сърдечно-съдови болести може да е и животозастрашаващо.

Строителните служащи, които работят навън, са измежду най-застрашените при високите температури. Найден Иванов реди плочките на един от фонтаните в центъра на Русе. Започнал е по-рано, в сравнение с нормално.

" Започваме в 6 сутринта до 2 часа и завършваме. До 40 градуса е добре, по-късно... Ние в никакъв случай не сме били на климатик и по тази причина го одобряваме по-лесно ", изясни Найден Иванов – строителен служащ.

И в Пловдив чиновниците от чистотата са с понижено работното време.

" Тъй като се чакат високи температури ще бъдем от 6 часа до 13:30, като осигуряваме междинни почивки на служащите. Те имат обезпечени персонални защитни средства, шапки и лятно работно облекло ", уточни Атанаска Желязкова – уредник Оперативна програма " Чистота ".

Пътуващите в градския превоз обаче не са толкоз оптимистично настроени, когато климатикът не работи.

Инспекциите по труда в цялата страна вършат инспекции дали на работещите навън, най-много в строителството и земеделието, са обезпечени нужните условия.

" Места за отмора, които са защитени от директно излагане на слънчева светлина. Дали са обезпечени течности за пиянство и най към този момент вода за работещите навън ", сподели Атанас Чернаев – шеф на Областна дирекция " Инспекция по труда " - Пловдив.

Проверка на екипа ни сподели, че множеството компании са обезпечили вода и шапки за хората си. Не всички обаче са са трансформирали работното време. Строители разясниха, че заран не могат да стартират работа преди 7 часа, тъй като жители се жалвали от шума.

" Санкциите за този тип нарушавания са закрепени в Кодекса на труда – за нарушавания на здравословни и безвредни условия на труда минималната глоба е 1500 лева ", съобщи Ирена Николаева – шеф на Областна дирекция " Инспекция по труда " - Русе.

На доста места в страната от на следващия ден ще бъдат обособени медицински пунктове, на които ще се раздава вода в горещите часове.

По тематиката работиха: Венета Николова, Даниела Василева, Златин Бояджиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР