Високите температури и периодите на засушаване са предпоставка за възникването

...
Високите температури и периодите на засушаване са предпоставка за възникването
Коментари Харесай

Пожарната безопасност през летния сезон!

Високите температури и интервалите на засушаване са причина за възникването на полски и горски пожари, като от началното на годината тези пожари са 45. Прогнозните упования за идните дни, слагат в забележителен риск земеделските, полски и горски територии в област Плевен.
За да се предотвратят пожарите през летния пожароопасен сезон в земеделските земи, гори, затревени терени и други незастроени площи, би трябвало да се съблюдават следните съществени условия:
- да не се пали огън в горските територии, отвън обозначените и пригодени за тази цел места;
- изключително рисково е да се пали огън при прохладно време – причина за преместване на огромни дистанции на искри и бързо разпространяване на пожара.
- да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари;
- да не се позволява деца да играят с огън;
- да се съблюдават ограниченията за пожарна сигурност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при рандеман на дървесина в горите;
- паленето на огън в дворовете да става единствено в случай че авансово е обезопасено огнището и са готови подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън наоколо до стрехите на постройките и под клоните на дърветата;
- да не се оставя запаления огън без наблюдение;
- да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани доста коли, както и наоколо до бензиностанции и газстанции, хранилища за леснозапалими и горими течности.
Напомняме, че всеки жител носи персонална отговорност при потреблението на открит огън и съблюдаване на разпоредбите за пожарна сигурност.
В случай на пожар e значимо бързото съобщаване на тел.112 с информация за мястото на пожара, има ли застрашени хора и какво гори.
На нарушителите на противопожарните условия се постановат санкции по Закона за министерство на вътрешните работи в размер от 200 до 2000 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР