Високите нива на въглероден диоксид (CO2) във въздуха на офисните

...
Високите нива на въглероден диоксид (CO2) във въздуха на офисните
Коментари Харесай

Как нивата на въглероден диоксид влияят на когнитивните способности

Високите равнища на въглероден диоксид (CO2) във въздуха на офисните пространства могат да окажат съществено неподходящо влияние върху когнитивните качества на хората. Според научни проучвания, излагането на високи концентрации на CO2 може да докара до понижение на успеваемостта при осъществяване на комплицирани когнитивни задания със надлежно понижение до 50% във опцията за решение на проблеми.

Прогнозиране на спад в когнитивните качества
-->
Научни екипи от университетите в Колорадо Боулдър и Пенсилвания са показали прогнози, съгласно които в идващите години качествата на хората да възнамеряват, реагират на промени и вземат решения при ревю на високи равнища на CO2 ще намалеят доста. Тези прогнози са учредени на наблюденията върху държанието на хората в среди с високо равнище на въглероден диоксид.

Замърсяването на въздуха оказва въздействие върху всеки аспект от нашия живот, изключително върху развиването на децата. То ги прави по-сънливи и по-раздразнителни, а в дълготраен проект може да има неподходящи последствия върху тяхното невропсихологично развиване. Въпреки че не можем да забележим въздуха, който дишаме, той има голямо въздействие върху нас. Затова, едно от дребните неща, които можем да създадем, е да осигурим задоволително проветряване. 

Фотка Георгиева, клиничен психолог в Медицински Комплекс „ Доверие “ - един от първите сътрудници на “, споделя " Ако научим децата си да се грижат първо за личното си здраве, респективно и за хората към тях, да имат грижа и отношение към природата, т.е. да са дейни и будни – това ще е задоволително начало. "

За първите четири месеца на годината самодейността събра забележителна социална и бизнес поддръжка в цялата страна. Множество публични организации, институции и бизнеси от разнообразни браншове се ангажираха със задачата да подобрят качеството на въздуха в класните стаи. В рамките на акцията бяха в учебни заведения и детски градини в градовете Русе, София, Враца и Пловдив.

Отрицателното влияние на въглеродния диоксид върху мозъчната функционалност

Въглеродният диоксид оказва негативно влияние върху мозъчната функционалност посредством понижаване на абсорбирането на задоволително О2 от мозъчните кафези. Механизмът тъкмо по какъв начин CO2 въздейства върху мозъчната функционалност към момента не е изцяло свестен, само че научните проучвания удостоверяват отрицателната корелация сред концентрацията на CO2 и когнитивните качества.

Експеримент на Харвардския проучвателен център

През 2015 година Харвардският проучвателен център извърши опит с присъединяване на 24 души в офисна среда. Участниците изпълняваха задания през нормалния работен ден в пространства с разнообразни равнища на въглероден диоксид. Резултатите демонстрират, че с увеличение на концентрацията на CO2 понижава способността на участниците да вземат решения.

Прогнози за бъдещето

Прогнозите на учени от университетите в Колорадо Боулдър и Пенсилвания са учредени на два сюжета за бъдещите излъчвания на въглероден диоксид. Според тези прогнози, при продължаващо нарастване на равнищата на CO2 хората ще изявят спад в комплицираните когнитивни качества с понижение до 50% след 80 години.

Значение на контрола на въздушното качество в офисните здания

Качеството на въздуха в затворени пространства е от изключителна значимост, с цел да се подсигурява оптимална работна среда и поддържане на когнитивните качества на чиновниците. Инсталирането на датчици за надзор на въздушното качество може да помогне да се открият зоните с нискокачествен въздух и да се подхващат нужните ограничения. Освен това, постоянната вентилация и поддържането на ниски равнища на въглероден диоксид са от значително значение за възстановяване на когнитивните качества и общото богатство на хората в работната среда.

За да се поддържа оптимална работна среда, е значимо да се управлява въздушното качество в офисите и да се подхващат ограничения за понижаване на равнищата на CO2. Социалната акция “Знаеш ли какво дишаш? ” с представители на учебни заведения и бизнеса в другите градове в страната за повишение осъзнатостта на хората по този наболял проблем. 

В акцията могат да се включат институции, предприятия, учебни заведения и физически лица като спомагат за инсталирането на датчици в класните стаи допълнително български учебни заведения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР