Високи концентрации на фосфор - важен елемент за всички биологични

...
Високи концентрации на фосфор - важен елемент за всички биологични
Коментари Харесай

Основен елемент на живота е открит на повърхността на Енцелад, ледената луна на Сатурн

Високи концентрации на фосфор - значим детайл за всички биологични процеси на Земята, е открит в ледени кристали от вътрешния океан на Енцелад, ледената луна на планетата Сатурн, което е евентуален знак, че на нея може да има живот, оповестиха международните информационни организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Научното изобретение е въз основа на данни, събрани от сондата " Касини " на НАСА, която е първата, изследвала газовия колос Сатурн в орбита към планетата, в продължение на 13 години от 2004 година до 2017 година

Резултатите от проучването на интернационален проучвателен екип под управлението на немски учени бяха оповестени в сп. " Нейчър " и огласени от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА, проектирала и основала сондата " Касини ".

Същият проучвателен екип по-рано удостовери, че ледените структури на Енцелад съдържат голям брой минерали и комплицирани органични съединения, в това число и съставни елементи на аминокиселини, свързвани с живота, прочут на нашата планета. Досега обаче липсваха данни за съществуване на фосфор, който е измежду шестте химични детайли, свързвани с живота, дружно с въглерод, О2, водород, азот и сяра.

" За пръв път този значим детайл е открит в океан отвън планетата Земя ", сподели ръководителят на проучването Франк Постберг, планетарен откривател в Свободния университет в Берлин, представен в прессъобщение на Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР