Високи чаши, пълни с ярко оранжева течност и плуващ лед

...
Високи чаши, пълни с ярко оранжева течност и плуващ лед
Коментари Харесай

Шприцът, това е новото мохито

Високи чаши, цялостни с блестящо оранжева течност и плуващ лед украсява масите в питейните заведения все по-често. Шприцът последователно се трансформира в съвсем неминуем аперитив. Може да се откри по парижките тераси, на всички италиански маси, в ръцете на студенти и по кафенетата и питейните заведения в центъра на София.

В другите заведения впечатляващият коктейл може да бъде съпроводен с хапки, сирене или други дребни гарнитури. И въпреки че се счита за коктейл на девойките, това напълно не е по този начин.

Много мъже следват дамската мода и откриват преимуществата на оранжевия коктейл. И въпреки да се счита за разхлаждаща напитка, това също не е напълно по този начин. Леко нагарчащият му нескончаем усет е съвършен за безкрайните вечери на зимата.

 коктейли пулверизатор

Шприцът е елементарен за правене. Той е съвършената връзка сред елементарния аперитив и модерния коктейл. Зад него се крие Аперол, bitter на британски, амаро на италиански или амере на френски. Тази течност е най-често срещаната съставна част при правенето на напитката. Освен нея се прибавя Просеко и газирана вода и по този начин се получава един от най-модерните коктейли.

Основните стъпки при приготвянето на пулверизатор са известни като 3-2-1. Това значи, че в чаша с лед и лимон, се сипват към 3 елементи Просеко, 2 елементи Аперол и се приключва с една част сода.

Парижки бармани считат, че до 2020 година шприцът ще е част от топ 3 на коктейлите по света. Той е повода и продаваният Аперол да се усилва непрестанно в международен мащаб.

Всъщност първоначално шприцът не е съдържал и една капка Аперол. Той се е появил през 19 век, когато австрийците били напълнили Венеция и даже имали превес над локалното население.

 наздравица с пулверизатор

За да омекотят локалното вино, те желали от притежателите на заведения да капнат в него “spritzen ”, на немски “газирана вода ”. Така се е родил шприцът. После италианците били тези, които в 20 век са добавили нагарчащи питиета като Кампари и Аперол.

Когато си поръчвате пулверизатор, не забравяйте да уточните какъв тъкмо желаете да бъде. Италианската класика е Аперол пулверизатор. Годишно от него в света се употребяват 450 милиона чаши, които, в случай че се наредят една до друга, ще обиколят Екватора.

Когато го избирате, внимавайте и за още нещо - да е със изсъхнало пенливо вино. И ледът да е на кубчета, а не разрушен.

Коктейлът постоянно се сервира с черна сламка!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР