Високата инфлация и промяната на лихвената политика на централните банки

...
Високата инфлация и промяната на лихвената политика на централните банки
Коментари Харесай

Краят на борсовото парти

Високата инфлация и смяната на лихвената политика на централните банки удрят световните тържища и криптосектора. Финансовите пазари влизат в интервал на неустановеност, който очертавa и бъдещето на световната стопанска система. Спадовете постоянно са здравословни, защото почистват неефективността на пазарите и ги приготвят за предстоящ напредък.
Двегодишното празненство на световните фондови пазари завърши, откакто главните му уредници в лицето на Федералният запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка взеха решение да си тръгнат от него. Така метафорично може да се опише протичащото се през последните седмици на тържищата по света.

Години наред централните банки наливаха спомагателна ликвидност посредством изкупуване на държавни облигации и поддържане на нулеви лихви, с цел да предпазят пазарите от на практика всичко - започвайки от дългова рецесия и стигайки до пандемията. Сега инфлацията ги принуди да сложат край и пристигна време за заплащане на сметката. Или както го дефинираха някои - коронавирус махмурлук.
Реклама
Високата инфлация в Съединени американски щати и в останалия свят, значително генерирана точно от политиките на централните банки и която те единствено допреди месеци определяха като преходна, се оказа освен устойчива, а и заплашва да се завърти в неконтролируема серпантина. А

Въпреки риска от подкопаване на икономическия напредък и свиването на корпоративните облаги централните банки дадоха явен знак, че няма да се спрат. За доста бизнес модели, пристрастени до зомбиране към лесните пари, това значи да минат през шокова абстиненция и борсовите котировки отразяват страховете на вложителите от резултатите й.
Тотална ликвидация
Перспективите за световната стопанска система са непредвидими надалеч освен поради изключването на печатниците на пари. Веригите за доставки са на ръба на колапс от началото на пандемията. Ограниченията в Китай, ориентирани към ограничението на коронавирус, и спорът сред Русия против Украйна ускоряват терзанията за световния напредък. Голяма част от китайската стопанска система на практика е спряла, което си проличава и от формалните данни - стесняване на интензивността. Краят на финансовите помощи за бизнеса и семействата в развитите стопански системи също оказва своето въздействие. В момента вложителите разпродават на практика всичко: В шест следващи седмици показателят на най-големите компании в Съединени американски щати - S&P 500, се намалява и е покрай мечи пазар, в сряда направи най-големия си дневе спад от 2 години. Криптопазарът се срина на половина през последната половин година. Дори считаният за избавителен актив в сходни несигурни времена, какъвто е златото, е надолу. Държавните облигации са подложени на разпродажби, което подвига разноските на държавните управления за финансиране.
Реклама
От създалата се обстановка печели американският $, който се доближава от ден на ден до паритет с еврото, като към този момент е единственият, който се потвърждава като актив леговище - главно тъй като Федералният запас по-бързо подвигна лихвата си. - страните от зараждащите пазари стартират да изпитват усложнения при обслужване на отговорностите си, а в композиция с нарасналите лихвени разноски за финансиране спиралата се завърта. Това води до приключване на капитали от техните пазари. Високите лихви ще подкопаят и финансовите резултати на фирмите по целия свят, като към този момент има занижение в упованията за тях. Финансовите им резултати в допълнение ще бъдат ударени от високите енергийни разноски.

Сривът на пазарите удря доходността на институционалните вложители и частни портфейли, през взаимните и пенсионните фондове, както и директните вложения. За доста хора това е мъчително, въпреки че дългосрочността на вложенията би трябвало да се одобри като фактор, който в бъдеще би трябвало да заличи загубите. Много хора вършат сега аналогии и със спада на пазарите след банкрута на Lehman Brothers през 2008 година, въпреки тогава повода да беше внезапното пресъхване на ликвидността.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Градове 1 Енергетика 2 Свят 3 Транспорт Реклама
Разпродажбите на всевъзможен тип активи обаче загатват, че и в този момент някои може би виждат този риск и натрупат огромни позиции в кеш. Проучване на Bank of America от тази седмица измежду най-големите фондови мениджъри в света, представено от Financial Times, демонстрира, че паричните наличия през този месец в огромните вложители са на най-високото равнище от атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 година Подобно държание е на мода във времена на смяна в рисковия вкус. От интервюираните мениджъри 66% чакат и спад на копроративните облаги на фирмите, което е съизмеримо с други спешни години - 2008 година и спукването на дотком балона през 2000 година

" Дългите години лесни пари и ниски лихви доведоха до големи диспропорции в стопанската система, неефективно потребление на ресурсите, зомби компании, инфлация на активите и инфлация на стоките и услугите. Рецесия не е единствено дума в речника, само че едва ли е мечтаният лек за инфлацията. Сегашният балон е доста по-голям и изчерпателен, не мисля, че ще има единствено един Lehman Brothers. Индексът на непечелившите компании към този момент осъществя 60-70% спад ", разяснява пред " Капитал " Красимир Атанасов, дълготраен професионален вложител. Още преди година Атанасов разяснява, че и стартират да наподобяват на казино.

Аналогията с 2008 година естествено няма по какъв начин да е цялостна и сигурно надвисналата стихия ще е страховита по друг метод. Тя обаче има капацитет да е много по-внушителна, тъй като просто от този момент мащабите на финансовите пазари се раздуват още, а инструментите за справяне са много по-малко. Един от огромните хедж фондове, Tiger Global, който влага най-вече в софтуерни акции на растежа да вземем за пример, е изгубил 20 милиарда $ през първото тримесечие. Криптопазарът също носи опасности - в случай че допреди години той беше непокътната територия единствено за запалянковци, през последните години в него влязоха доста институционални вложители и компании от действителния бранш като Tesla.
Това което реализираха централните банки, бе да умножат казуса с неравенството. Дълги години ниски лихви обогатиха хората, които имат финансови активи, в този момент инфлацията удря най-неравнопоставената част от нашето общество. Надявам се, никой няма подозрение до какво води това. Красимир Атанасов, професионален вложител
Има обаче и по-умерени отзиви за мащаба на спада. Тихомир Каунджиев, портфолио управител в " Елана фонд мениджмънт ", счита, че към този момент сме видели по-голямата част от корекцията на пазара, въпреки да не изключва още спадове, като се вземат поради рисковете. " Ситуацията на неустановеност в международен мащаб остава и имаме голям брой геополитически опасности, за които не е ясно до каква степен могат да влошат пазарните упования ", споделя Каунджиев пред " Капитал ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Ще дойдат ли мечките
Един от главните въпроси е ще избегнат ли главните показатели мечия пазар - символна граница на спад с над 20% от последния връх, която се приема за превъзходство на песимистите над оптимистите. През тази седмица в мечи пазар влезе най-голяма компания в света - Apple, с 2.4 трлн. $ капиталзиация, само че бързо се оттласна от дъното. Технологичните акции са едни от най-потърпевшите от разпродажбите на акции в Съединени американски щати, откакто точно те бяха главните мотори на бурния напредък. Те са и повода доминираният от тех бумаги показател Nasdaq Composite да е с повече от 25% под историческия си връх, реализиран през ноември 2021 година Широкият показател S&P 500 към този момент е единствено в промяна, въпреки в сряда да се приближи още повече до дълбоките води.

" Мисля, че някои брокери към този момент усещат първите индикации за мечи пазар - двуцифрени спадове в стойностите на главните борсови показатели и обособени компании, висока волатилност, смяна в главните лихвени проценти от страна на централните банки и други. Много от тези фактори са налице към днешна дата, само че аз не бих бързала да върша изводи. Мисля, че за първите заключения ще може да създадем към края на 2022 ", разяснява пред " Капитал " Галина Зайцева, брокер в " София интернешънъл секюритиз ".

В изследването на Bank of America основният пълководец на банката Майкъл Харнет показва, че интервюираните фонд мениджъри са извънредно мечи настроени - 13% са трансформирали оценките си надолу през май при 6% през април. " Психиката на вложителите е съществено засегната и ето го резултата ", споделя той.

Не всички на пазара на акции обаче са толкоз губещи. В момента има класическа промяна от вложения в акции на растежа, каквито са тех фирмите, към акции на цената - такива, зад които има стабилен пиедестал и капацитет за напредък (разбира се, облагите на групата FAANG остават постоянни и в момента). Глобалният показател MSCI World value index, включващ акции на цената, се е намалил единствено със 7% през тази година, до момента в който този с бумаги на растежа е надолу с 25%. А тези в секторите, печелещи от стремглавия растеж на цените на горива, сила, метали, храни и други основни първични материали, даже доближават рекордни оценки. Като малко по-рано нарекохме Apple най-голяма, в действителност преди седмица тя загуби тази позиция от саудитската петролна Aramco за малко. Предвид стагфлационния напън върху продажбите на софтуерните артикули обаче и тук краткотрайното може да се окаже непрекъснато.
Разбитите илюзии
За опитните играчи протичащото се на пазарите не е изненада - исторически след всеки борсов взрив идва и изстудяване - промяна или мечи пазар, като зад всяко си има причина. За неопитните вложители обаче това е краят на илюзиите, само че и добър урок. През последните две години доста дребни вложители получиха елементарен достъп до пазарите посредством платформите за евтина търговия. В разнообразни конгреси като wallstreetbets на Reddit те се надъхваха и залагаха против позициите на огромните фондове, издувайки цените на акции без постоянен пиедестал и си повярваха, че могат да трансформират разпоредбите на пазарите, както и че те в никакъв случай няма да се намалят. Някои от тях направиха пари, само че за болшинството не е по този начин. Проблемът е, че доста от тях са придобили акции и криптовалути на маржин - със заем от от своя брокер (колко изгубиха дребните вложители - вижте на стр. 17). А при спад на пазарите е нужно да вкарат в своите сметки още капитал, с цел да не бъдат закрити позициите им. Често този капитал се набира посредством продажба на някои от другите активи в портфейлите им, което задълбочава спада.

Добрата страна на това (поне теоретично) е, че пазарът почиства неефективностите и отсява жизнеспособните компании, които в действителност основават стойност. Така се дава основа за нов, по-здрав цикъл на напредък. А неприятната е, че цената за това са загуба на спестявания, а от време на време и жилища и изобщо унищожени живот и фантазии за доста хора. Пред тази мъчителна вероятност множеството политици (особено тези пред избори) избират допустимо най-лесния излаз - покана за ново празненство, на което да се леят още лесни пари. Още няколко чашки няма да навредят никому, нали?
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР