Височината ѝ ще бъде колкото 11-етажен блок Най-високата църква в

...
Височината ѝ ще бъде колкото 11-етажен блок Най-високата църква в
Коментари Харесай

Най-високата църква в България се строи в столичния кв. „Люлин“

Височината ѝ ще бъде колкото 11-етажен блок

Най-високата черква в България се строи в квартал „ Люлин “. Това е най-мащабният план за последните 30 години и ще се издига близо 30 метра в небето. Със лични средства вярващи се пробват да построят втория храм в най-големия софийски квартал.

Най-високата черква на Балканите към момента има тип на строителна площадка, само че към този момент е като настоящ храм, оповестява Нова телевизия. Височината ѝ ще бъде като на 11-етажен блок.

Това е първият Великден, на който люлинчани ще чуят звън на камбана, която виси на строителен кран.

„ През последните години като че ли нараства потребността за подобен храм. Духовността си проправя път, някак си съумяваме да погледнем отвън тленното и материалното в живота “, твърди Иван Димитров, член на Инициативния комитет.

Един от основните доброволци е Иван – предприемач, който се занимава с интелектуална благосъстоятелност. В последните месеци люлинският храм е най-важната му идея.

За настойник на храма е определен Свети Патриарх Евтимий. Част от неговите мощи ще бъдат вградени в храма. Те се съхраняват в Бачковския манастир.

В ж.к. „ Люлин “ има единствено една черква, само че тя се оказва тясна на вярващите. И по този начин първата копка е направена през януари 2022 година. Към момента са построени основите, първата плоча и са поръчани десетте по-малки камбани. Изцяло с пари от донори.

„ В банковата сметка има дарения от по 10, 20 лв. и повече. Благодарим на всички “, съобщи Иван.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР