Височината не е голяма и това затруднява радиолокационните станции, които,

...
Височината не е голяма и това затруднява радиолокационните станции, които,
Коментари Харесай

Авиоексперт: Апаратът край Тюленово прилича на украински боен дрон UJ-22 Airborn

" Височината не е огромна и това затруднява радиолокационните станции, които, в случай че нямат сигнал предварителна устременост, да имат информация нещо идва отнякъде, нещо сходно на дрон, безпилотно средство да го наблюдават и да го захванат въобще ", сподели Валентин Радев, специалист по муниции.

Останките от дрон, открити край Тюленово, са от дрон, употребен във войната в Украйна, съгласно специалисти. Ясен е и видът арсенал, който е носил: 82-милиметров осколъчно-фугасен арсенал.

Основният въпрос е дронът украински или съветски. Във войната на дронове в Украйна руснаците употребяват всеобщо дронове иранско произвеждане " Шахед 136 ".

Украинската войска употребява западни, турски и дронове локално произвеждане. Най-разпространения е турският " Байрактар ". Според авиоексперта Димитър Ставрев, останките от дрона сочат, че моделът прилича украински военен дрон.

" На мен ми наподобява на украински дрон UJ-22 Airborn. Това е украинска компания, която създава дронове и ги дава на Въоръжените сили на Украйна за бойните дейности ", сподели авиоекспертът Димитър Ставрев, пред Българска национална телевизия.

Разпереността на крилете, методът на прикрепване на мината и самият снаряд, съгласно Ставрев, сочат прилики с украинския модел безпилотни апарати.

" Това е 82-мм осколъчно-фугасна мина, тя е прикрепена към тъй наречените костален прийом, т.е. страничният прийом към дрона. Дронът има два режима на ръководство - едното е непосредствено, когато обсегът му е към 100 км., при което при откриването посредством камера на борда на дрона на обект, който си заслужава да бъде нападнат, тя се пуска механично над обекта ", изясни авиоекспертът.

Другият метод на ръководство на дрона е по джипиес координати с обхват от 800 км., като се разчита при самото рухване на дрона да се задейства мината.

" От този вид нормално нападат обекти в Крим ", сподели Ставрев.

Руснаците употребяват главно дрон " Геран 2 ", или другото име на иранския " Шахед 136 ", който няма такава структура. Според специалистите, дронът е свален и изхвърлен от морските течения на българското крайбрежие.

" При състояние, че има разяждане върху метала, това е метал, какъвто и да е той, който не е предопределен да работи в морска, в нападателна, солена среда. Т.е. това не е морско оръжие. Най-вероятно е паднал дронът надалеч и вълните са го домъкнали до нас ", разяснява кап. I сан о.з. Васил Данов от Атлантически съвет.

Според специалистите, България не разполага с благоприятни условия да засече нисколетящи дронове.

" Височината не е огромна и това затруднява радиолокационните станции, които, в случай че нямат сигнал за предварителна устременост, да имат информация нещо да идва отнякъде, нещо сходно на дрон, безпилотно средство, да го наблюдават и да го захванат въобще ", сподели Валентин Радев, специалист по муниции.

" Да си спомним единствено случая с майор Терзиев, тогава той беше наблюдаван с радари от Балчик, които в Шабла не виждаха нищо под 1800 м. Тия дронове летят на 100 м. над повърхността ", уточни авиоекспертът Димитър Ставрев.

Че не сме засекли дрона, изясни и военният министър.

" Определено той не е регистриран от радиолокационни станции, както споделих, не знаем по кое време и по какъв начин се е появил, дали е паднал във водата и да е пристигнал, или по някакъв различен метод, само че това са сложни цели за общоприетата система за Противовъздушна отбрана, радиолокационни системи, защото приказваме за летателен уред с доста дребна повърхност, евентуално на ниска височина ", сподели министърът на защитата Тодор Тагарев.

И руснаците, и украинците употребяват и много по-малки дронове, квадракоптери и други за наблюдаване и бойни задачи.

" Това е войната на дроновете, по този начин да я назовем. Дроновете стават консумативи като патроните. Те се употребяват с хиляди дневно. За непосредствени удари по противниковата защита ", сподели Димитър Ставрев.

След ударите по украинските дунавски и черноморски пристанища войната е все по-близо до Румъния и България.

" Ние няма за какво да си мислим, че тая война ще ни заобиколи по някакъв метод. Да, има си опасности за България ", съобщи министър Тагарев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР