Вирусните и бактериални инфекции, типични за лятото започнаха, тази година

...
Вирусните и бактериални инфекции, типични за лятото започнаха, тази година
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Нормализира се заболеваемостта при скарлатина, две години нямаме случаи на морбили

„ Вирусните и бактериални инфекции, типични за лятото започнаха, тази година взривът на кърлежи е огромен “. Това сподели пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той бе безапелационен, че в основата на положителното предотвратяване стои положителната персонална хигиена, а връзката сред персонална хигиена и публично хранене е доста тясна.

„ До над 2 млн. души набъбва област Бургас през летния сезон, инфекциите са рискови при всяко неспазване на разпоредбите. Няма по какъв начин от количка на улицата на 40 градуса да очаквате храна без риск. Въпрос е на хладилно предпазване и на термична обработка да се избегнат бактериалните инфекции “, изясни доцент Кунчев.

Ако няма опция за постоянно измиване на ръцете с течаща вода, да се употребяват кърпички през цялата отмора, предложи той.

Специалистът засегна и тематиката за предпазването от зараза след захапване от кърлеж.

„ Колкото по-рано свалите кърлеж от тялото, толкоз по-малък риск от заболяване. Най-добре е това да стане до час -два, тогава и рискът от скъсване на паразита е по-малък. Отстраняването на кърлежа да става с ръкавица, а в случай че нямаме - с найлонче на ръката. Ако човек е надалеч от доктор, по-добре да го извади самичък, с цел да се редуцира оптимално времето за престой на кърлежа в тялото. Ако няма зачервяване, няма потребност да се прави проучване за Лаймска болест, Зачервеното леке към мястото на ухапването е най-характерният симптом, в случай че зачервяването пораства, а центърът избледнява, би трябвало да се търси помощ. Другите признаци са температура и изнемощялост “, разясни доцент Кунчев.

Той се спря и не тематиката за детските инфекции, като при тях пикът е отминал. 

По думите му, се възстановяват равнищата на заболеваемост от скарлатина, нито през предходната, нито през тази година имаме случаи на морбили. „ Там всичко зависи от това поддържаме ли положително равнище на имунизациите, в случай че допуснем 5-10% от децата да са неимунизирани и те са в така наречен имунни джобове, става рисково ", сподели основният държавен здравен контрольор.

Доц. Кунчев разяснява и настоящото разпространяване на Коронавирус у нас. По думите му в този момент има към 150 случая седмично, само че това е единствено върхът на айсберга и евентуално те са към 10-ина пъти повече, а с цел да отпадне карантината е належащо решение на Народното събрание.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР