Вирусните хепатити могат да протекат със или без оплаквания, със

...
Вирусните хепатити могат да протекат със или без оплаквания, със
Коментари Харесай

Хепатитът дебне и през лятото: За какво да внимаваме

Вирусните хепатити могат да протекат със или без недоволства, със или без жълтеница.

“Хепатит " е общо разбиране, което значи инфектиране на черния дроб. Острите вирусни хепатити (ОВХ) са инфекциозни болести, породени от разнообразни групи хепатотропни вируси. Най-добре изучени са хепатитите A, B, C, D, E. Заразяването с тези вируси може да стане по друг метод, оповестиха от ВМА.

Хепатити А и Е: Източник на инфекцията е най-често болният човек, който може да прекара болестта безсимптомно, само че да популяризира инфекцията на други хора. Механизмът на предаване е фекално-орален, посредством нечисти хранителни артикули, вода, ръце, предмети и други, разяснява доктор Димитър Комитов, който е част от екипа на Катедрата по инфекциозни заболявания на ВМА.

Най-често заразяването става при неспазване на добра персонална хигиена, откъдето идва и другото название на хепатит А – " болест на мръсните ръце ". Най-често имат доброкачествено протичане, не хронифицират. Особено възприемчиви към него са бременните дами, които боледуват по-тежко.

Хепатити В и C: Едни от най-опасните хепатитни инфекции. Имат податливост да хронифицират. Хроничните форми водят до цироза или рак на черния дроб. Източникът на инфекцията е единствено човек – болен или заразоносител. Предаването на вируса има многоброен механизъм:

Парентерален: посредством преливане на инфектирана кръв и кръвни артикули, нестерилни принадлежности, спринцовки и игли, принадлежности при слагане на пиърсинги и татуировки и други.

Незащитени полови контакти

Вертикален: от инфектирана майка на плода

Хепатит D: Предаването на болестта става по метод, сходен на предаването при хепатит В и С.

Вирусът на хепатит D се нуждае от хепатит В вируса при размножаване в гостоприемника. Инфектирането с хепатит D поражда, когато хората се заразят по едно и също време с хепатит В и хепатит D (коинтекция) или се заразят с хепатит D вируса след в началото заразяване с хепатит В (суперинфекция), разяснява доктор Комитов.

Острите вирусни хепатити имат разнообразни способи на предаване и прогноза, само че сходно, въпреки и разнообразно клинично протичане.

те могат да бъдат безсимптомни, така наречен инапарентни форми, или проявени

по тежест са леки, приблизително тежки, тежки и мълниеносни

могат да протекат с или без жълтеница

Както множеството инфекциозни заболявания, по този начин и ОВХ в нормалната си клинична форма, имат стадии на протичане:

Инкубационен интервал е интервалът от заразяването до клиничната изява на болестта. Той е друго дълъг за другите хепатити:

Хепатит А – сред 15 и 45 дни

Хепатит В – от 30 до 180 дни (1-6 месеца)

Хепатит С – от 15 до 150 дни

Хепатит Е – от 15 до 60 дни

Хепатит D – от 30 до 180 дни

Предиктеричен период – продължава към седмица, като могат да се следят неспецифичните признаци: изнемощялост и безсилие; загуба на вкус, от време на време омерзение от храна; гадене и повръщане; тежест и болки в корема; болки по мускулите и ставите – по-често се следи при изострен хепатит В; настинка, нараснала температура, хрема, грипоподобни недоволства – по-често се следят при изострен хепатит А.

Иктеричен период – продължителността му е друга и зависи от формата и тежестта на клинично протичане на хепатита. В началото пациентите виждат потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Най-характерният симптом е иктер – жълтеница. Първоначално се следи леко пожълтяване на склерите (бялата обвивка на окото) и лигавиците, което последователно визира и кожата. Интензивността на иктерът е друга – от леко изразен (субиктер) първоначално до интензивно изразен. Жълтеницата е съпроводена с изнемощялост, изтощение, недоволства от страна на храносмилателната система – безапетитие, гадене, тежест в дясното подребрие.

Реконвалесцентен период е така наречен интервал на възобновяване, разяснява доктор Комитов. Започва след прекосяване на иктеричния интервал с последователно отшумяване на недоволствата, нормализиране на цвета на кожата и склерите и понижение на чернодробните индикатори. Възстановяването е с друга дълготрайност и зависи от тежестта на клиничното протичане и формата на преболедувания хепатит. Отпадналост, изтощение и недоволства от храносмилателната система може да персистират дълго след клиничното излекуване (3-6 месеца). Важно е пациентите да бъдат търпеливи и да съблюдават рекомендациите на лекуващия доктор.

Профилактиката при вирусни хепатити А и Е се състои в спазването на добра персонална хигиена и надзор над храните и водоизточниците. Неспецифични ограничения за попречване на зараза с хепатит В и С включва потребление на кондоми при честа промяна на половите сътрудници, татуиране и слагане на пиърсинг в надеждни обекти и други Съществуват ваксини за хепатити A и B. Важно е медицинският личен състав да бъде имунизиран, безапелационен е доктор Комитов.

При острите вирусни хепатити значимо значение има общоукрепващото лекуване – покой, диета, богата на въглехидрати и бедна на мазнини, вливания на глюкозни и водно-солеви разтвори, витамини, симптоматични средства и хепатопротектори – лекарства, които спомагат чернодробното възобновяване.

При дълготрайно задържаща се жълтеница, високи равнища на билирубина и холестазните ензими се ползва и урзодезоксихолева киселина. Важно е да се заобикаля приемът на алкохол, както и токсични за черния дроб лекарства, от диетата се изключват консервирани меса и риба, пикантни подправки, пържена храна и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР