Вирусът уж вече лек, а смъртността не пада и пак

...
Вирусът уж вече лек, а смъртността не пада и пак
Коментари Харесай

Омикрон и делта убиха 16 000 българи за 180 дни

Вирусът сякаш към този момент лек, а смъртността не пада и отново 50% скрити жертви
 Възрастно население, неквалифициран медицински личен състав, неприятна организация между ковид отделения и реанимации, малко имунизирани - това ни направи водачи по смъртност

 Най-много пациенти с Коронавирус умират в “Пирогов ” - 31%. Идват доста късно, обясняват от най-голямата незабавна болница

 Още има риск - 2 млн. не са го срещали

16 000 умряли с Коронавирус българи за 6 месеца - това е равносметката след вълната от делта-варианта, преляла в идната - от омикрон, която пристигна с 2022 година Изчисленията на “24 часа ” са направени по публично оповестените данни.

Комбинацията от двете разновидности вкара страната в непрестанно високи равнища на смъртността (средно над 50 души на ден) в продължение на близо половин година.

Омикрон е със доста по-нисък % на смъртност, само че с огромен брой инфектирани - над 300 000 от Нова година, като действителният брой съгласно специалистите е умножен най-малко по 3. Жертвите от този момент са 3700.

Към това би трябвало да прибавим и нормалната скрита смъртност. По данни на Национален статистически институт през 4-ата и 5-ата седмица на 2022-а (края на януари и началото на февруари) имаме надвишаване на умрелите в същите интервали на минали години надлежно с 261 и 363 случая. Тук записаните умрели от Коронавирус са в обособена статистика - надлежно 539 и 638. Това значи близо 50% добавена смъртност в първата седемдневка на месеца.

Общо от началото на пендемията до 16 февруари вирусът е покосил 34 686 българи. Най-смъртоносна бе делта-вълната от септември до края на ноември 2021 година с 12 хиляди жертви. През март и април м.г. си отидоха 7 хиляди души, а в края на 2020-а - 5 хиляди

Всичко това ни отрежда към този момент втора година челно място в света по смъртност от инфекцията на глава на популацията. Последният отчет на Еврокомисията публично сочи България за първа в Европейски Съюз и втора в света по брой смъртни случаи.

Защо в България се умира толкоз от Коронавирус, би трябвало да отговори работната група, която сътвори преди дни здравният министър проф. Асена Сербезова. Предвид ще се вземат броят на имунизираните измежду умрелите, възрастови групи и протоколите за лекуване. Тя се оглавява от проф. Ани Кеворкян от МУ - Пловдив, която обаче на този стадий не се наема да разяснява.

Възможните отговори са най-малко 3, или по-точно композиция от тях, сочи анкетата ни измежду водещи медици и болнични шефове.



1. Населението в страната ни е застаряващо, с доста хронични болести.

Това е най-често срещаното пояснение на здравни специалисти и лекари. Статистиката значително го удостоверява. Над 65% от жертвите във всеки вторник от началото на годината - когато е най-голямото струпване в осведомителния портал, са били с съпътстващи болести, преброи “24 часа ”.

Липсва следене какъв брой от умрелите са имали затлъстяване - фактор, който съгласно доста медици прави хората изключително уязвими за тежко протичане и летален излаз. Подобни изследвания се направиха по света, у нас обаче - не. А в България даже измежду подрастващите затлъстяването към този момент е проблем.

2. На доста места в страната няма достъп до съответни лекари и реанимация.  Това е пояснение, което дава шеф на водеща болница. Започва се от персоналните лекари, доста от които “лекуват ” по телефона. Следва слаба подготовка на медицинските екипи в болничните заведения в доста обитаеми места плюс неприятна организация, при която се къса връзката сред коронавирус отделенията и реанимациите на съответната болница.

При високия % застаряващо население с хронични заболявания е доста значимо още при започване на инфекцията да се хоспитализират тези рискови хора. Затова тежки случаи стигат късно до интензивни кревати и следва летален излаз.

Всеки 5-и, признат в болница с ковид, е умирал, откри анализът за 2021 година на “Индекс на лечебните заведения ”.

155 422 пациенти са лежали в 215 лечебни заведения, всеки 10-и - в реанимация. Загинали са над 28 хиляди от тях по публични данни.

Най- висок - 33%, е делът на умрелите в “Пирогов ”. От най-голямата незабавна болница у нас сочат като водеща причина за това тежкото положение, в което им карат пациентите.

В обособени случаи се е налагало от вратата да ги интубираме, споделя шефът проф. Иван Поромански. А и огромният брой интензивни кревати в “Пирогов ” - 60, влияел за черната статистика.

Варненската “Св. Марина ” и пловдивската “Св. Георги ” са останалите две лечебни заведения с максимален напън от коронавирус пациенти.

“Високата смъртност незабавно се начислява на неприятното опазване на здравето ”, разяснява някогашният длъжностен здравен министър и анестезиолог доктор Мирослав Ненков.

“Нямаме изследване, което да потвърди обаче дали в действителност високата смъртност се дължи на калпавото опазване на здравето, или на лошата грижа за здравето, която ние всички поставяме ”, разяснява той.

Д-р Ненков счита, че многото жертви по-скоро се дължат на закъсняло лекуване, не толкоз на усложнен достъп до здравни заведения. И дава образец: “Имах пациент, който ми сподели: Откриха ми 100 заболявания, аз шеговито му отвърнах - ти ги нямаш, но те ти ги откриха, по този начин ли? И той ми сподели - да, тия лекари единствено заболявания ми намират. Аз един път да си потегли от болничното заведение, няма да се върна в никакъв случай ”. А индивидът си бил с 3 тежки хронични болести.

Затова доктор Ненков е податлив да отдаде черния връх по смъртност на безотговорното отношение на българина към здравето му. А най-лесно било виновността да се трансферира върху системата на опазването на здравето и некадърните лекари.

Тук принос има и прословутата религия в конспирации на българина, убедеността, че това е “просто грипче ”, склонността към самолечение и “героизмът ” да не потърсиш помощ, до момента в който не стане въпрос в действителност на живот и гибел.

3. Ниският % имунизирани

Около 90% от умрелите с инфекцията не са били ваксинирани, сочи ежедневната статистика. Защитата от тежко протичане при бустерираните е към и над 80%, безапелационни са последните европейски изследвания. Дори при омикрона, за който в началото имаше паники, че заобикаля имунния отговор.

Че това е водеща причина за големия брой жертви, бе изводът и в отчета, който поръча служебният министър Стойчо Кацаров на Националния център по публично здраве.

Смъртността продължава да пораства макар по-лекото протичане на омикрона, тъй като хората към този момент си мислят, че няма ужасно и поддържат връзка без никакви ограничения, проучва пък математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев. И предизвести: Все още има материал за вируса, към 2 млн. българи още не са се срещали с него.
Проф. Ани Кеворкян: Ще разтеглим комисията с специалисти от други области
РАДКО ПАУНОВ

- Проф. Кеворкян, здравният министър проф. Сербезова ви гласоподава огромно доверие - да установите на какво се дължи високата смъртност от Коронавирус у нас. Как ще го оправдаете?

- Освен доверие това е и огромна отговорност. Много е рано да дам съответни неща. Още не съм получила самата заповед.

Със сигурност ще се наложи да се добави работната група с още експерти, защото анализът на смъртността е доста сложен развой, многофакторен.

Никога аргументите не са една или две. Със сигурност комисията би трябвало да се разшири с специалисти и от други области. Но още е доста рано. Нека да се срещна по-конкретно с работната група и детайлно със остарелия разбор, който беше направен преди от други специалисти.

И към този момент на по-късен стадий могат да се дадат по-конкретни неща.

- Смъртността в България от Коронавирус е най-висока в Европа. На какво се дължи този обезпокоителен факт?

- Въздържам се от мнения на този стадий. Нека по този начин да остане диалогът ни до тези фрази. С наслаждение по-късно, когато имам изясненост, ще давам отговор на въпросите ви. Благодаря.

- Прав ли се оказа проф. Мутафчийски, като предизвести, че “яко ще се мре ”? Над 34 000 са към този момент смъртните случаи у нас, а за последното денонощие - 95.

- Предпочитам да остане дотук диалогът. Благодаря ви в действителност. Лек ден ви искам!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР