Virgin Galactic лети с първите си туристи до ръба на космоса

...
Virgin Galactic се изстреля до ръба на космоса с първите
Коментари Харесай

Virgin Galactic се изстреля до ръба на космоса с първите си туристи, включително бивш британски олимпиец, купил билета си преди 18 години, и дуо майка-дъщеря от Карибите.

Космическият самолет се плъзна обратно към пистата за кацане в четвъртък на Spaceport America в пустинята Ню Мексико след кратък полет, който даде на пътниците няколко минути безтегловност.

Аплодисменти избухнаха от семействата и приятелите, които наблюдаваха отдолу, когато ракетният двигател на кораба се задейства, след като беше освободен от самолета, който го беше издигнал. Ракетата достигна около 88 км (55 мили) височина.

Компанията на Ричард Брансън очаква да започне да предлага месечни пътувания на клиенти със своя крилат космически самолет, присъединявайки се към Blue Origin на Джеф Безос и SpaceX на Илон Мъск в бизнеса с космически туризъм.

Пътникът на Virgin Galactic Джон Гудуин, който беше сред първите, купили билет през 2005 г., каза, че вярва, че някой ден ще осъществи пътуването. 80-годишният спортист – той се състезава в кану-каяк на Олимпийските игри през 1972 г. – има болестта на Паркинсон и иска да бъде вдъхновение за другите.

„Надявам се, че им показва, че тези препятствия могат да бъдат началото, а не краят на нови приключения“, каза той в изявление.

Цените на билетите бяха $200 000, когато Гудуин се регистрира. Сега цената е $450 000.

Към него се присъединиха победителката в лотарията Кийша Шахаф, 46-годишна, здравен треньор от Антигуа, и нейната дъщеря Анастатия Майерс, 18-годишна, студентка в шотландския университет в Абърдийн. На борда също: двама пилоти и треньорът на астронавтите на компанията.

Космически туристи, наредени на опашка

Това беше седмото пътуване на Virgin Galactic до космоса от 2018 г. насам, но първото с притежател на билет. Брансън, основателят на компанията, се качи на борда за първото пътуване с екипаж в пълен размер през 2021 г. Италиански военни и правителствени изследователи се издигнаха високо през юни с първия търговски полет. Около 800 души в момента са в списъка на чакащите на Virgin Galactic, според компанията.

Ракетният кораб на Virgin Galactic се изстрелва от корема на самолет, а не от земята, и изисква двама пилоти в пилотската кабина. След като корабът-майка достигне около 15 км (10 мили), космическият самолет се освобождава и задейства своя ракетен двигател, за да направи последния тласък до малко над 80 км (50 мили) нагоре. Пътниците могат да разкопчаят коланите от седалките си, да се носят из кабината за няколко минути и да се насладят на невероятните гледки на Земята, преди космическият самолет да се върне у дома и да кацне на пистата.

За разлика от това, капсулите, използвани от SpaceX и Blue Origin, са напълно автоматизирани и се спускат с парашут обратно на Земята.

Подобно на Virgin Galactic, Blue Origin се стреми към периферията на космоса, бързи възходи и падения от Западен Тексас. Blue Origin е изстреляла 31 души досега, но полетите са спрени след ракетна катастрофа през септември. Капсулата, носеща експерименти, но без пътници, се приземи непокътната.


SpaceX е единствената частна компания, която превозва клиенти до орбита, като начислява и много по-висока цена: десетки милиони долари на място. Вече са летели три частни екипажа. НАСА е най-големият й клиент, който разчита на SpaceX да превозва своите астронавти до и от Международната космическа станция от 2020 г. насам.

Хората предприемат приключенски пътувания от десетилетия, като рисковете се подчертават от неотдавнашната имплозия на подводницата „Титан“, която уби петима пътници на слизане, за да видят останките на „Титаник“. Virgin Galactic претърпя своя собствена жертва през 2014 г., когато нейният ракетоплан се разпадна по време на тестов полет, убивайки един пилот. Въпреки това космическите туристи все още се редят на опашка, откакто първата ракета излетя в орбита през 2001 г. с руснаците.

Брансън, който живее на Британските Вирджински острови, наблюдава полета в четвъртък от парти в Антигуа. Той проведе виртуална лотария, за да установи подреждане за първите 50 клиенти на компанията – наречени астронавтите основатели. Virgin Galactic каза, че групата е съгласна, че Гудуин ще отиде първи, предвид възрастта му и болестта му на Паркинсон.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР