Випуск 2021 г. на Медицинския университет в София ще търси

...
Випуск 2021 г. на Медицинския университет в София ще търси
Коментари Харесай

МУ-София изпрати Випуск 2021 г.



Випуск 2021 година на Медицинския университет в София ще търси реализация главно в областта на вътрешните заболявания – хирургия, ендокринология и образна диагностика.

Covid пандемията е дала отражение върху желаните дестинации за кариерно развиване отвън България на младите медици . С 8%  в съпоставяне с предходния випуск са скочили настройките за работа в европейски страни . Съответно с толкоз е понижен процентът на искащите да се осъществят в Съединени американски щати.

 Министър-председателят Кирил Петков, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха на тържествената гала по връчването на дипломите на абитуриентите от Випуск 2021 на Медицинския факултет на Медицинския университет.

Завършват общо 274 българ като 53 от тях са с отличен триумф, а трима са цялостни отличници и ще получат премията „ Златен Хипократ “ . Сред задграничните студенти има петима отличници .

Церемонията се състоя в зала 1 на НДК, а на нея присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят на република България Кирил Петков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Именно тримата студенти, които ще получат влиятелното отличие “Златен Хипократ “ описват за себе си и образованието си в “Нашият ден “ :

“Имах увлечение към тази специалност още от детските си години. Може би в 5-и клас осъзнах, че това е фантазията ми. В моето семейство няма лекари.

Специализацията несъмнено това е едно огромно предизвикателство. Има доста специалности и е мъчно да направиш избор. Вторият проблем е обвързван с намирането на място за специализация за тези, които желаят да останат в България. Аз също се насочих към вътрешни заболявания, само че по-специално към ендокринологията и като втори вид – педиатрия, което е също вътрешни заболявания, единствено че с деца. “ – споделя доктор Лора Петрова.




“Аз съм първият в фамилията, който реши да следва медицина, брат ми след това реши да последва образеца ми, сега е трети курс. От дребен, когато съм имал допир с лекари, съм се възхищавал на уменията и опциите им. Моят интерес е в областта на акушерството и гинекологията. “ – споделя доктор Цветан Тончев .

“Искам да специализирам в региона на вътрешните заболявания. Това към този момент не се прави толкоз постоянно в България, тъй като обособените вътрешни заболявания са разграничени в обособени специалности. Искам да се насоча към Германия, оттова да специализирам в кардиология и след това вероятно да се върна. Аз желаех да ставам преподавател по математика и категорично съм приключил математическа гимназия, само че се отхвърлих в последния миг се отхвърлих и трябваше да се пренасоча допустимо най-бързо и ми хареса медицината. “ – споделя доктор Владимир Янев.

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР