Виолета КОМИТОВА – водач на листата на Български възход“ за

...
Виолета КОМИТОВА – водач на листата на Български възход“ за
Коментари Харесай

Виолета Комитова: 150 населени места имат проблеми с водата, а за ВиК проекти има поне 4 източника на финансиране

Виолета КОМИТОВА – лидер на листата на „ Български напредък “ за 17 МИР
Прочетете още
- Общините Пловдив, „ Родопи “ и „ Марица “ се явяват без обща визия.  Не могат ли да работят дружно?

- Защо не могат да работят дружно? Вероятно има политически аргументи. Кметове, общински съветници по всяка възможност, дърпат в една или друга посока. Това обаче може да се промени, в случай че се намерят общи тематики, в полза на всички хора. Очевидно хората от трите общини не виждат общия интерес, който да ги сплоти. Така че би трябвало да се откри общата пресечна точка, трите общини би следвало да могат да работят дружно. Както споделяме – в националния интерес. Ако се обединим в националния интерес, примерно, всички да ядем български плодове и зеленчуци, на мен персонално не ми пречи от коя партия сте вие, или различен. Наистина не ми пречи с какви убеждения сте, в случай че всички сте уверени, че би трябвало да консумираме български плодове. Така че в тези общини – отново го дублирам - би трябвало да се откри общия интерес на хората.

- Вдигна се огромен звук за какво някои политици ги няма в наводнените карловски села. Вие, „ Български напредък “, какво вършиме по въпроса?

- Ние бяхме там още преди една седмица. Ходихме по дребните часове. Но би трябвало да ви кажа, че ми е извънредно неловко, когато съм в тези бедстващи села, да ме снимат медии. Сякаш си върша неестествен пиар. Това е обстановка, в която всички ние би трябвало да сме съпричастни, без значение дали сме политици или не, без значение дали сме в предизборна акция. Лично аз не желаех да ме снимат никакви медии.

Коалиция „ Български напредък “ разгласи една акция в регионалните центрове да събираме облекла, храна в консерви и средства, които ще предоставим на бедстващите общини, като не желаеме това да се смята като част от нашата предизборна акция. Това е инцидентно настъпило събитие, което ние, посредством нашите новосъздадени организации, можем да подкрепим. Като бяхме на място, разбрах, че хората имат потребност от консервирана храна, вода, облекла и средства. Тъй като бяхме в село Богдан, където имаше няколко съборени къщи, концепцията на кмета беше да предоставим средства, а хората да си купят материали и сами да си възвръщат разрушените зидове. Така че ние ще участваме в тази поддръжка, без да парадираме с нея. По принцип благотворителната активност би трябвало да се прави без никой да знае.

 

- Най-големият проблем в дребните селища в региона е водата. Липсват канализации и пречиствателни станции, а някъде качеството на самата вода е неприятно. Вие какво бихте предложили за решение на този тежък проблем, който стои с години?

- В България има над 150 обитаеми места с нарушено водоподаване. В тези 150 обитаеми места живеят към 70 000 български поданици. Това е един доста огромен проблем, който е завещан – отпреди 30 години си е все по този начин. Каквото е направено по времето на Живков, до такава степен са стигнали мрежите. Няма реновиране, пречиствателни станции, канализации, няма постоянно водоподаване, тъй като във ВиК бранша проблемите са два: да се захранят обитаемоте места с хубава питейна вода и по-късно да се съберат отпадните води и през пречиствателна станция да се заустят в дерета. Това е доста сериозен проблем, по който като някогашен районен министър открих, че не е работено последните 30 години. По тъкмо – маркирана е някаква активност, само че не е работено редовно по въпроса. Решаването на тоя проблем изисква систематична работа – отчитане на потребностите, установяване на целите, правене на планове, предугаждане на средства в бюджета и осъществяване на съответните планове. Това е поредност, която е нужната, защото ние не можем да решим в този момент и незабавно казуса на всички български жители. Само можем да кажем: В това обитаемо място е най-тежко ситуацията, приоритизираме го, с него би трябвало да се занимаем тази година, идващите са в по-добра обстановка – по тях ще работим идната година. И по този начин в границите на няколко години би трябвало да решим този проблем.

Но ВиК секторът в нашата страна има доста по-тежки проблеми и е в трагична обстановка заради няколко аргументи. Загубите във ВиК бранша са два типа: финансови, от ниската цена на КЕВР и водни загуби от течове, които стигат до 70 %. Имаме 32 държавни търговски сдружения на послушание на районния министър, които се занимават с тази активност.

Имаме сдружения, в които отчитаме 70 % загуба на вода – 70 % изтича някъде през мрежата или се краде, или нещо друго се случва с тази вода. Може и да се надписва, по принцип, че има такава загуба. Ние няма по какъв начин да измерим изтеклата вода. По-скоро – имаме метод, само че това е обвързвано с доста съществени инспекции. Така че там следва едно доста съществено реформиране. Първо, естествено, редовно възобновяване на остарелите ВиК мрежи, разширение, реновиране. Второ, Във ВиК сдруженията редовно понижаване на водните загуби. И трето – преобразяване на тази сдружения в рентабилни предприятия. Има още някои неща, които би трябвало да се случат. Давам образец: Финансиране може да се намира по разнообразни способи. Всички, постоянно споделят, че няма пари. Има най-малко 4 източника на финансиране. Първо – бюджетът на районното министерство, лични средства на ВиК-тата, които са в добра кондиция, европейски средства за подкрепяне на ВиК бранша и Планът за възобновяване и резистентност, който е обособен инструмент за подкрепяне на българската стопанска система.

Специално в ПВУ са заложени 300 милиона лв. за ВиК планове. Те са за ВиК инфраструктура на обитаеми места от 2 до 10 000 поданици. Но, с цел да ги получим, е нужен ВиК закон, което назоваваме промяна. Изисква се време за редактиране на текста, формиран от моя екип в служебното държавно управление, да премине през публично разискване и да се одобри в Народно събрание. 

Развитието на ВиК бранша за мен е стратегически въпрос, заради две аргументи: В целия свят понижават запасите от водни количества, заради климатични проблеми и надлежно цената на водата непрекъснато пораства. Именно поради това държавната политика следва да се погрижи да пестим водата посредством понижаване на течове и да осигурим на всеки български жител по 3 кубични метра вода на месец, на цена по себестойност. Тоест да подсигуряваме физическото битие на всяко човешко създание. Гражданите, които употребяват вода за басейни и други екстри, следва да заплащат водата не по себестойност, не по цена на КЕВР, а по действителна цена.

Коалиция „ Български напредък “ е с номер 15 в интегралната бюлетина на изборите на 2 октомври 2022 година

Купуването и продаването на гласове е закононарушение! 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР