Винер цайтунг (Wiener Zeitung), най-старият действащ вестник в света, основан

...
Винер цайтунг (Wiener Zeitung), най-старият действащ вестник в света, основан
Коментари Харесай

Спира най-старият вестник в света - Винер Цайтунг

" Винер цайтунг " (Wiener Zeitung), най-старият настоящ вестник в света, учреден през 1703 година, ще отиде в историята.

Националният съвет - долната камара на австрийския парламент, взе решение да бъде прекратено издаването му, защото новите правила на Европейски Съюз вършат невероятно финансирането на вестника, оповестява Българска телеграфна агенция. В бъдеще читателите ще могат да се осведомят от електронната версия на изданието. 

По време на оживена полемика в австрийския парламент опозиционните партии Австрийска социалдемократическа партия (АСДП), Австрийска партия на свободата (АПС) и демократичната НЕОС молиха към държавното управление да се откаже от превръщането на най-стария вестник в света в цифрово издание, само че ръководещите от Австрийска национална партия (АНП) и Зелените не трансформираха своето решение, считайки че това е най-хубавото решение за Wiener Zeitung.

С отпадането на условието формалните известия за компании и сдружения да бъдат оповестени в австрийския " Държавен вестник ", който беше част от Wiener Zeitung, стана невероятно финансирането на хартиеното издание.

Предложенията на АСДП и АПС за връщане на закона в Конституционната комисия и за взаимно търсене на по-добро решение там се провалиха, защото АНП и Зелените гласоподаваха срещу. 

Новият закон планува от 1 юли изданието да се реалокира най-вече в интернет. Вестникът ще резервира най-малко 10 печатни издания годишно, според от наличните средства. 

Ролята на формален вестник, която е главният му източник на доходи, ще бъде трансферирана на обособена държавна онлайн платформа. Правителството твърди, че това е в сходство с европейска инструкция за централизиране и издание на публична информация онлайн.

Междувременно Wiener Zeitung ще сътвори медиен център, организация за наличие и център за образование на публицисти.

" Някои се притесняват, че държавното управление просто желае да резервира марката Wiener Zeitung с нейната 320-годишна история, до момента в който никой не знае по какъв начин ще наподобява бъдещото издание - дали то към момента ще бъде сериозна публицистика ", съобщи заместник-главният редактор на изданието Матиас Циглер.

Според профсъюза съвсем половината от над 200-те чиновници на вестника, 40 от които са публицисти, могат да бъдат съкратени. А няколкостотин души излязоха по улиците на Виена във вторник, с цел да стачкуват против този ход на държавното управление. 

Основан през 1703 година под името Wiennerisches Diarium и по-късно преименуван на Wiener Zeitung през 1780 година, някогашният частен двуседмичен вестник е национализиран от австрийския император Франц Йосиф I през 1857 година и става формален вестник на страната.

През 2004 година Wiener Zeitung беше класиран като един от най-старите вестници, които към момента се популяризират, оповестиха за Агенция Франс Прес от Световната асоциация на издателите на вести.

Тиражът на Wiener Zeitung е към 20 000 екземпляра през делничните дни и към два пъти повече през уикендите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР