„Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство“.

...
„Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство“.
Коментари Харесай

Зам.-министър Неков: Виненият туризъм трябва да бъде защитен като нематериално културно наследство

„ Виненият туризъм би трябвало да бъде предпазен като нематериално културно завещание “. Това сподели заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на кръгла маса на тематика „ Перспективи за развиването на винения туризъм “, проведена от Министерството на туризма, с присъединяване на министъра на туризма Христо Проданов, заместник-министър Ирена Георгиева и представители на браншовите организации от бранша.

С признаването на винения туризъм като нематериално културно завещание ще стане допустимо слагането на указателни табели за винените направления, както в този момент се указват културно-исторически забележителности с табели в кафяв цвят, разясни Момчил Неков.

Той уточни, че Националната стратегия за подкрепяне на лозаро - винарския бранш на България работи и за последните пет години, от 2017 година до момента, има регистрирани нови 43 винопроизводители, като общият им брой за страната до този миг е 336. „ От тези мазета към 130 имат капацитет за винен туризъм. Целта е да ги обособим в осем винени района с разнообразни специфики, а в следствие да има предпазени географски инструкции (ЗГУ) за тези райони “, сподели заместник-министър Неков. Друга цел на Министерството на земеделието е да насърчи хотелиерите да оферират на туристите локално вино, сподели той

Консумацията на вино в България е сред 110 000 000 и 120 000 000 литра годишно, като вносът е до 5 200 000 литра. „ Произвеждаме вино на международно ниво “, съобщи заместник-министърът.

По думите му с Националната стратегия за подкрепяне на лозаро - винарския бранш ще бъде осъвременено производството и българските виновност ще бъдат разпространявани със специфична мярка в програмата, ориентирана към страни от Европейски Съюз. Отделно има мярка за трети страни, както и мярка за разпространение на винения туризъм, напомни Момчил Неков.

Във връзка с сложени въпроси за поддръжка за присъединяване в изложби той уточни, че Министерството на земеделието ще поддържа производители с експортен капацитет, с цел да има действителни резултати от присъединяване в интернационалните конгреси.

Участниците в кръглата маса се договориха обща работна група сред специалисти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса да разисква и взема решение въпросите на винения туризъм.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР