„Винаги трябва да търсим баланс между здравната полза от едни

...
„Винаги трябва да търсим баланс между здравната полза от едни
Коментари Харесай

Мерките трябва да се поотворят, но много разумно, смята проф. Георги Момеков

Винаги би трябвало да търсим баланс сред здравната изгода от едни ограничения и икономическия терор , сега лежащ върху много хора, чийто бизнес е затворен. Икономиката е значима, само че би трябвало да мислим за последствията. Трябва да се поотворят ограниченията, само че доста рационално “. Това мнение изрази пред БНР фармакологът проф. Георги Момеков, ръководител на Българското научно сдружение по фармация.

Постмаркетинговият опит за имунизациите против ковид към този момент е голям. Все по-ясно става, че имунизациите са много по-безопасни от коронавирусната зараза , уточни той. „ Тези ваксини не се вършат с някаква користна цел. Тези ваксини сега са метод човечеството да се оправи с този проблем “, добави проф. Момеков.

Ваксинационното покритие в Европа, в случай че се огледа в промили, България не е в дъното на тази ранглиста “, разяснява специалистът по фармакология.

Запитан, би трябвало ли преболедувалите Covid-19 да се имунизират, проф. Момеков означи, че няма контраиндикация, в клиничните изследвания е имало такава група. Сега обаче съгласно него е значимо да се покрият тези, „ за които сме сигурни, че нямат имунитет “ – непреболедувалите.

Все още има неясноти по отношение на това дали имунизираните могат да популяризират вируса и би трябвало да се изчака повече здравна информация, стана ясно от думите на фармаколога. Ваксините се вършат по метод, който „ среща “ имунната система с така наречен шипчест протеин, spike протеин, разясни Георги Момеков.

Може ли да се удължи интервалът сред двете дози на имунизацията в интерес на повече имунизирани хора с първа доза, какъвто вид се разяснява в разнообразни страни?

Това съгласно мен би било доста малоумен опит “, съобщи Георги Момеков. „ Това е нов патоген. Ние не знаем нищо. Най-малкото по какъв начин ще се държи, в случай че една ваксина се употребява погрешно “, уточни той.

Относно българската хранителна добавка, в чието разработване проф. Момеков взе участие, той посочи, че „ това не е артикул, който има чудодейни свойства “, може да се употребява за предварителна защита против ковид, само че не е опция на имунизацията и не изключва обществената отдалеченост и маските .

Хранителната добавка към този момент е налична. Тя усъвършенства вероятността от по-добър конфликт с Covid-19 , добави проф. Момеков.

Ръководител на екипа, основал добавката въз основа на американски протоколи от пролетта на предходната година, е акад. Добрин Свинаров, съветник е акад. Богдан Петрунов. Проектът е осъществят от проф. Рахамин Шекерджийски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР