Винаги е искала да се занимава с музика. Мечтата ѝ

...
Винаги е искала да се занимава с музика. Мечтата ѝ
Коментари Харесай

Родена да бъде звезда. Лейди Гага и раните, заради които пише музика

Винаги е желала да се занимава с музика. Мечтата ѝ се сбъдва, само че едвам след години популярност тя признава, че написа най-хубавите си песни поради контузиите, които носи в себе си. Лейди Гага, която в четвъртък навърши 38 години, е Човек на деня на Свободна Европа.

Тя е носителка на Грами, Оскар, Златен глобус, БАФТА с над 170 милиона продадени албума. Била е изпълнителка на годината и жена на година в класациите на Билборд. Призната е за фешън икона с корица за именитото списание Вог.

И всичко това макар че животът ѝ стартира мъчно - с тормоз в учебно заведение и насмешки, обезчестяване от продуцент, когато е единствено на 19, депресивни положения. И по нищо не проличава, че ще стигне до международната популярност.

Но тя просто е " родена да бъде звезда ". Става дума за Лейди Гага или Стефани Джоан Анджелина Джерманота , както е цялото ѝ име.

Тя се ражда на 28 март 1986 година в Ню Йорк. Родителите ѝ не са музиканти, само че виждат овреме влечението ѝ към музиката и я записват да свири на пиано, когато е единствено на четири години.

" Бях в действителност, в действителност добра на пианото, тъй че първият ми инстинкт беше да работя доста настойчиво върху упражненията си. Може би не съм танцьорка по рождение, само че съм музикантка по рождение ", Лейди Гага в свое изявление пред MTV.

Още като тийнейджърка тя написа лични песни, пее по питейни заведения и се явява на кастинги, само че изначало не съумява да стигне до вниманието на огромните музикални компании. По-късно споделя, че по това време е била подложена на мощен тормоз в учебно заведение - поради своята чудатост и друг жанр. В един от случаите група момчета даже я хващат и хвърлят в кофа за отпадък.

" Отне ми време да опозная своите почитатели и да схвана за сходни тествания и при тях, с цел да стигна до тази рана в себе си. Мисля, че по някакъв метод почитателите отключиха нещата в мен, с което не желаех да се сблъсквам, а това ме прави по-добра авторка на песни ", споделя тя през 2011 година

Няколко години по-късно тя за първи път споделя в изявление и че е била изнасилена от собствен продуцент, когато е била единствено на 19 години. Певицата получава " цялостен психотичен срив " и изпада в положение на параноя вследствие на контузията. Решава обаче да не назове името на мъжа.

" Не желая в никакъв случай повече да се изправям против този човек ", споделя тя през 2021 в един от епизодите на сериала The Me You Can`t See, който се занимава със стигмата към психологичното здраве.

Темата за психологичното здраве по-късно се трансформира в съществена за нея, като през 2012 певицата основава и, която да оказва помощ на младежи, борещи се с несигурности и тормоз.
 Лейди Гага театралничи пред обложката на албумa си Joanne в Токио, Япония, през 2016 година
Въпреки контузията обаче Лейди Гага не се отхвърля от музиката. Когато е на 21 години, компанията Sony я наема да написа песни за реализатори като Бритни Спиърс, Пусикет долс и Фърги.

В същото време тя работи върху личен албум и единствено година по-късно, през 2008 идва и първият ѝ пробив. Дебютният ѝ албум The Fame доближава първото място в класациите в Канада, Англия, Австралия, Германия и десетки други страни, а първите два сингъла от него - Just Dance Poker Face " заемат челните места в Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия.

The Fame ѝ носи и и първите награди Грами - за най-хубав денс/електронен албум и за най-хубав денс запис за Poker Face.

Само година по-късно вторият ѝ албум The Face Monster също е голям триумф, носи ѝ още награди Грами и затвърждава името ѝ като водеща поп изпълнителка.

Следват още шлагери като Born This Way, Judas, колаборации с Елтън Джон, Джъстин Тимбърлейк и други. Албумите ѝ носят нови оценки, като досега тя има в сбирката си общо 13 награди Грами, три награди Брит и 16 счупени върха на Гинес. През 2016 година е поканена да изпее химна на Съединени американски щати на финала на Супербоул, а няколко години по-късно прави това и на церемонията по встъпване в служба на президента Джо Байдън.

През последните години обаче отдава огромна част от времето си и на другата своя огромна фантазия - киното. Участва в няколко сезона на сериала American Horror Story, само че и написа музика за киното, като през 2015 година написаната от нея и Даян Уорън Til It Happens to You е номинирана за Оскар за истинска ария.

В последна сметка получава премията в тази категория през 2019 за сингъла Shallow , който извършва дружно с Брадли Купър във кино лентата " Роди се звезда ". Песента ѝ носи и Златен глобус и още веднъж я качва по върховете на музикалните ранглисти по света.

През 2024 година следва да излезе още един кино план с Лейди Гага - новият филм от поредицата " Жокера ", чиято премиера би трябвало да е през октомври. Певицата работи и по нов албум, за който е към този момент е казвала малко - по личните ѝ думи обаче тя е доста въодушевена и постоянно написа текстовете за него в леглото си.

" Не мога да си спомня по кое време за последно съм била толкоз щастлива на рождения си ден ", написа в четвъртък Лейди Гага в профила си в Инстаграм.

" Чувствам, че сърцето ми ще се пръсне от признателност поради здравето и музиката ми – сега пиша някои от най-хубавите си песни, [коитo съм писала], откогато се помня. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР