Винаги е добра идея да поддържате мозъка си активен. Според

...
Винаги е добра идея да поддържате мозъка си активен. Според
Коментари Харесай

Ако поддържате мозъка си активен на старини, можете да забавите деменцията с 5 години

Винаги е добра концепция да поддържате мозъка си деен. Според ново изследване обаче четенето, писането на писма и играенето на игри с карти или пъзели на по-късен стадий от живота може да забави появяването на деменцията с цели 5 години. То е оповестено на 14 юли тази година в онлайн изданието на Neurology , медицинският вестник на Американската академия по неврология.

„ Добрите вести са, че в никакъв случай не е прекомерно късно да се захванете с евтините и налични действия, които разгледахме в нашето изследване – споделя докторантът Робърт С. Уилсън от медицинския център „ Ръш “ в Чикаго. – Нашите открития демонстрират, че в случай че може да е потребно да се захванете с тези неща даже и да сте на 80, в случай че желаете да забавите настъпването на деменция, която е разследване от заболяването на Алцхаймер “.

Проучването преглежда 1978 души на междинна възраст 80 година, които при започване на проучването не са имали деменция. Хората са били следени в границите на интервал от 7 години. За да дефинират дали са развили деменция, учените са били преглеждани годишно и са правели разнообразни когнитивни проби.

Когато изследването стартира, хората са оценили доколко се занимава със седем съответни действия по канара от 1 до 5. Отговаряли са на въпроси от вида на „ Колко постоянно сте чели книги през последната година? И „ Колко постоянно сте играли на игри като китайски шах, бордови игри, карти или пъзели през последната година? “

Участниците дават отговор и на въпроси, свързани със своята когнитивна интензивност в разнообразни етапи от своя живот (детство, зрялост и междинна възраст).

Впоследствие откривателите осредняват отговорите на всеки един от участниците, като в тази ситуация 1 значи „ един път в годината или по-малко “, а 5 – „ всеки ден или съвсем всеки ден “. Хората в групата с висока когнитивна интензивност получават приблизително 4, което значи, че се занимават с сходни действия няколко пъти седмично, до момента в който тези с ниска когнитивна интензивност – 2,1, което значи, че четат книги или играят на разнообразни игри няколко пъти в годината.

По време на контролните прегледи в границите на изследването 457 души на междинна възраст 89 година са били диагностицирани с деменция, която е разследване от Алцхаймер. Хората с най-високи равнища на интензивност са развили деменция приблизително на 94-годишна възраст. Хората с най-ниска когнитивна интензивност пък развиват деменция приблизително на 89-годишна възраст. Т.е. следи се разлика от 5 години. Резултатите са били сходни и в случаите, когато откривателите са отчели и други фактори, увеличаващи риска от деменция, в това число равнище на обучение и пол.

За да ревизират концепцията по какъв начин ниската когнитивна интензивност може да е ранен симптом на деменция (а не обратното), откривателите изследват мозъците на 659 души, които умират по време на проучването. Целта им е да открият маркери на Алцхаймер в мозъчната тъкан, като да вземем за пример находища на амилоиди и тау-протеини. Те обаче не откриват връзка сред степента им на интензивност в когнитивно отношение и маркерите на Алцхаймер и други сходни болести, свързани с мозъка.

„ Нашето изследване демонстрира, че хората, които вземат участие по-често в когнитивно стимулиращи интензивности, може да забавят развиването на деменция – споделя Уилсън. – Важно е да се означи, че откакто взехме поради равнището на когнитивна интензивност в по-късен стадий от живота, се оказа, че образованието и когнитивната интензивност в ранните стадии не са свързани с възрастта, на която човек развива деменция, която е разследване от Алцхаймер. Нашето проучване подсказва, че връзката сред когнитивната интензивност и възрастта, на която човек развива деменция, зависи главно от нещата, които човек прави в по-късен стадий от живота си. “

Също по този начин би трябвало да допълним, че проучването е относително лимитирано, защото е концентрирано най-вече върху бели хора с високи равнища на обучение. Ще бъдат нужни още изследвания, с цел да разберем дали направените констатации се отнасят до цялото население.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР