Вилар блан (Villard blanc) е хибриден сорт бяло грозде, произхождащ

...
Вилар блан (Villard blanc) е хибриден сорт бяло грозде, произхождащ
Коментари Харесай

Вилар блан

Вилар блан (Villard blanc) е хибриден вид бяло грозде, произхождащ от Франция. Получен е след кръстосване на сортовете Зейбел 6468 и Зейбел 6905 в Монпелие.

Сортът е селектиран през 1960 година и от него се създават качествени бели виновност. Реколтата от Вилар блан може да служи за кръстосване и с други сортове грозде, от които да се създават както бели, по този начин и червени виновност.

Освен във Франция сортът е публикуван и в Бразилия, Съединени американски щати, Канада, Япония, Мексико, Унгария.

Земеделските площи с Вилар блан са намалели фрапантно през последните десетилетие, тъй като френските производители от няколко години насам упорстват да го заменят с по-високо качествени сортове, от които да се създава по-скъпо вино.

Характеристики на Вилар блан

Сортът е среднозреещ и е с висока родовитост. Подходящите почви за развъждане за леки и небогати на варовик. Лозите имат мощен напредък и са устойчиви на болести като мана и листна филоксера.

Листата са със междинна дължина, с от три до пет напречни разреза без нишки.

Гроздът от сортът Вилар блан е с цилиндрична форма и със междинна компактност. Зърната му са със междинен размер, елипсовидна форма, с жълто-зелен цвят и плътна кожа. Захарозата му стига 23 грама, а киселинността – от 6.5 до 10 грама.

От гроздето се получават качествени бели виновност, които са сухи и свежи с бледожълт цвят. Произведеното вино се съчетава чудесно с ароматни сирена и морски деликатеси, правейки го едно от най-хубавите трапезни виновност. То се отличава с леко горчив усет и безпристрастен мирис.

Производство на Вилар блан

През интервала на зреене на гроздето от време на време от него се откъсват по няколко проби, с цел да се откри настъпването на физиологичната и софтуерна зряла възраст. Това е належащо, с цел да се насрочи точният миг за жътва.

Самата жътва на гроздето може да се прави ръчно или механизирано – с гроздокомбайни. Ръчният гроздобер се характеризира с висока трудоемкост и ангажиране за избран интервал на забележителен брой служащи, само че за сметка на това има първокласен асортимент на гроздето при брането и се заобикаля пострадването на зърната и лозовото растение, което съвсем постоянно се случва при механизирания гроздобер.

Пристигналото в избата грозде първо минава през така наречен приемно корито, където се реализира контролът върху одобряваното грозде и се отстраняват ненужните чепки и засегнати зърна.

Следващият стадий е мачкането на гроздето, като нормално зърната се отделят от чепките. За него най-често се употребяват пневматични преси. Тяхната задача е да отделят всички твърди частици от гроздето – ципи и семки.

Така пречистеното грозде е готово за ферментация. Първоначалната бурна ферментация може да протече в огромен ферментатор, а след това тихата ферментация да протече в дребен дървен съд.

При бурната ферментация на повърхността на мъстта се образува разпенена пелена, а над нея има компактен облак от въглероден диоксид, чиято роля е да изолира кислорода от въздуха.

Вилар блан се причислява към сензитивните бели виновност, при които е доста значимо да се поддържа непрекъсната температура от 15 градуса по Целзий.

Поднасяне на Вилар блан

 Риба

Вилар блан би трябвало да се сервира леко изстудено – при температура от 8 до 10 градуса по Целзий. В никакъв случай в него не би трябвало да се прибавя лед, защото това ще скапе характерния му усет.

За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се предлага въртене на бутилката, тапата или пък нейното продупчване.

Ръбът на бутилката би трябвало да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля.

Чашите се пълнят до три четвърти от размера си. Ако в помещението е доста топло, бутилката би трябвало да се слага в съд за изстудяване.

Подходящата чаша за сервиране на Вилар блан е така наречен лале, тъй като виното е свежо. При тази чаша върхът на езика се издава леко напред, където са рецепторите ни за сладко, усещайки въглеродния диоксид - свежестта на виното.

Няколко съществени храни се съчетават съвършено с това вино. Препоръчително е мощно ароматните и пикантни гозби да не се употребяват с Вилар блан.

Перфектно комбиниране ще се получи с морската храна. Калмари, скариди, омари и други ракообразни ще са идеални на Вилар блан. Рибата също ще подхожда на виното, без значение да ли е печена, пържена или на скара. От сирената се предлагат по-твърдите и ароматни кози сирена.

Ястията от пилешко месо също могат да се комбинират с бялото вино. Отлично ще върви и с по-мазни ястия, защото виното им подчертана киселинност и прохлада.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР