Виктория стана първият щат в Австралия, който изрично забрани показването

...
Виктория стана първият щат в Австралия, който изрично забрани показването
Коментари Харесай

Австралийският щат Виктория забрани показването на нацистка свастика

Виктория стана първият щат в Австралия, който категорично забрани проявлението на нацистката свастика , оповестява Би Би Си.

Съгласно нов закон хората, които съзнателно демонстрират признака, са изправени пред една година затвор или санкция от 22 000 австралийски $ .

Викторианският губернатор Дан Андрюс сподели, че " никой няма право да популяризира расизъм, ненавист или антисемитизъм ".

Подобно на доста места в международен мащаб, в Австралия през последно време се следи внезапно повишаване на антисемитските произшествия.

Виктория към този момент има закони против речта на омразата - само че те бяха подложени на критика, че имат " пропуски ".

Натискът за промени се ускори през 2020 година, когато двойка издигна знаме със свастика над дома си, което разгневи локалната общественост.

Държавните чиновници нарекоха новото законодателство " миг на горделивост ". Други три щата също обявиха, че ще вкарат сходни закони.

" Нацисткият знак популяризира една от най-омразните идеологии в историята - общественото му проявление не прави нищо, с изключение на да предизвиква спомагателна болежка и разделяне ", сподели в изказване основният прокурор на Виктория Джаклин Саймс.

Има изключения за проявление на признака в исторически, учебен и живописен подтекст. Може да се употребява и в индуистки, будистки и джайнистки религиозни контексти - както е било от хилядолетия.

Хората ще бъдат преследвани единствено в случай че се опълчват на първата молба за унищожаване на признака.

Председателят на Комисията за битка с клеветата Двир Абрамович - който се бори за закона - го назова " мълниеносен удар " върху неонацисткото придвижване.

" Докато нашата нация се сблъсква с дълбокото леке ​​на възраждащото се придвижване на бялата раса, което популяризира рисков и дехуманизиращ дневен ред, този парламент разгласи, че признакът на нацизма в никакъв случай няма да откри безвредно пристанище в нашия щат ", сподели той пред Australian Broadcasting Corporation.

Броят на антисемитските произшествия по света се е нараснал фрапантно предходната година, съгласно изследване на университета в Тел Авив. Австралия имаше 88 единствено за един месец - народен връх.

През 2020 година шефът на австралийското разузнаване предизвести за " действителна опасност " за сигурността на страната от неонацисти. Той сподели, че " дребните кафези " на десни екстремисти се събират постоянно, с цел да поздравят нацистките флагове и да споделят своята идеология.

Новият закон ще влезе в действие до шест месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР