Виктория Бешлийска ще се срещне с варненските си читатели на

...
Виктория Бешлийска ще се срещне с варненските си читатели на
Коментари Харесай

Виктория Бешлийска представя романа „Сърце“ във Варна

Виктория Бешлийска ще се срещне с варненските си читатели на 2 декември от 18.30 ч. в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “, научи Moreto.net

В прелестната зала на Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ гостите ще имат опция да научат повече за процеса по основаването на романа „ Сърце “ от самата авторка и несъмнено, да си вземат персонален подпис от Виктория Бешлийска.

За „ Сърце “

Виктория Бешлийска завърта колелото на времето и връща читателите в Средновековна България. Годината е 1243. Високо горе на каменния дувар в крепостта Чèрвен два зара политат към черното небе, с цел да преобърнат пет живота. За Витол залогът е явен. Предложил го е самичък – загуби ли, спечелил е гибелта си. А тя повлича в бездната след него орисите на жена му Добрана и сина му Хвала. И постепенно копае капан за победилия в играта, чиято власт се оказва безсилна. На пътя на зара може да застане само вярата на един духовник, който търси Бога в себе си. И любовта, с която всеки се ражда.

Вътре в сърцето ти има скришна стаичка. Влез в нея и заключи вратата.

„ С новия си разказ Виктория Бешлийска още веднъж протяга ръка към първичните полярни материи, по едно и също време и меки, податливи, нараними, напряко чупливи, и корави, издръжливи, непроницаеми, съвсем ненакърними. Първо „ Глина “ – поверие за граничещите с магия човешки гений и пристрастеност, в този момент „ Сърце “ – книга за човешкия ентусиазъм да надмогне аз, тук и в този момент, да отхвърля всички общест­вени и естествени закони, да следва не ориста си, а своето предопределение “– написа в предговора на романа доцент доктор Веселина Вачкова от Института за исторически проучвания към Българска академия на науките. Според доцент Вачкова, която е и съветник на „ Сърце “, жанрът натрапен в „ Глина “ и разпрострат във втората книга на Виктория Бешлийска е изцяло нов за родната ни литература. „ Ние, историците, обичаме да назоваваме нещата – сподели тя на специфичната предпремиерна среща за публицисти и блогъри. – И това е натуралистичен магизъм. Което ще рече – не, не сътворявам обстановка, в която има вълшебен моменти, не се пробвам да внуша някакви суперидеи, суперфилософия. Не, цялата природа, целият свят, самите ние сме безусловно действителни и безусловно магични. Магията е в нас. Това е жанрът на Виктория Бешлийска. “

Завладяващ, бездънен, разнолик – романът „ Сърце “ покорява сърцата на читателите с мъдростта, която човек черпи от предишното, и с пъстротата на езика като признак на авторката. Основите на сюжета почиват на исторически обстоятелства от средата на XIII век – интервал на вътрешнодържавни междуособици, само че и на подем на духовността. На този декор Виктория Бешлийска споделя история за тестванията, през които минава едно майчино сърце, за властта и алчността, които ограбват душата на състоятелен болярски наследник, за истините, които един духовник открива в миговете на тишина и примирение. Следвайки стъпките на своите герои измежду криволичещите и стръмни пътеки на Русенско Поломие, с романа „ Сърце “ Виктория Бешлийска открива пред читателите път към вярата – в човешкото и в божественото.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР