ВиК-Бургас информира за проблем при пречиствателната станция на язовир Ясна

...
ВиК-Бургас информира за проблем при пречиствателната станция на язовир Ясна
Коментари Харесай

Ще останат ли на сухо черноморските общини през 2023 г.

ВиК-Бургас осведоми за проблем при пречиствателната станция на язовир " Ясна поляна " от лятото Язовирът доставя с вода общините Созопол, Царево, Приморско, само че е вероятен режим в случай че не се направи ремонт Преди дни се оказа, че са нужни 15 млн. лева и всички погледи гледат към страната за финансиране
На 7 декември, изненадващо, на другояче всекидневно съвещание на Асоциацията по ВиК на Бургас, в която вземат участие всички общини в региона, както и регионалната шефка Мария Нейкова, шефът Ганчо Тенев показа отчет, че пречиствателната станция на язовир " Ясна поляна ", който доставя с питейна вода Южното Черноморие, е в доста неприятно положение и има потребност от незабавен ремонт за 15 млн. лева Идеята е парите да се изискат от страната.

В същия ден се разгласи и бедствено състояние, което завърши на 15 декември. Въпреки че не е удължено, терзанието за летния сезон остава: ще има ли питейна вода за туристическите общини.
Реклама
Оказва се, че районното министерство знае за казуса от половин година. Междувременно се приготвя ремонт, само че в този момент занапред се търси финансиране от 15 млн. лева за него. Няма информация кой ще го извършва и какъв брой време ще отнеме - всичко е спешно и незабавно.

Жители на Приморско стачкуваха в Бургас и желаеха оставка на шефа на ВиК Бургас Ганчо Тенев на 12 декември. По време на митинга Здравко Василев от Приморско изясни пред NOVA, че знае за проблем на оборудването от последните 10 години. " Това не наподобява като обект, който подава чиста вода към Южното Черноморие ", споделя той. Представител на община Царево пък сподели, че шефът на ВиК Бургас не обичал да работи по публични поръчки, а под претекста на спешността да разпорежда поправки без изключително съревнование.

В края на 2021 година някогашният екоминистър Емил Димитров - Ревизоро също беше част от Тогава се планираше харчене на 60 млн. лева за основаване на спешно водоснабдяване от два напоителни язовира - " Ахелой " и " Порой ".

Преди това и при тежкия режим на водата в Перник, където евентуално около локалните избори.
Реклама В един декемврийски ден
По време на съвещанието Асоциацията по ВиК на Бургас на 7 декември в точка " Разни " е прикрит сериозния проблем за водата в района. Оказва се, че пречиствателната станция за питейни води на язовир " Ясна поляна " е съществено компрометирана и има потребност от незабавен ремонт. В противоположен случай общините Созопол, Царево, Приморско и Средец може да преминат на режим на водата.

" До режим и неспособност за подаване на вода отговаряща на наредбата за качествата на питейните води, би се стигнало в летния сезон, когато станцията работи в цялостния си потенциал ", споделиха от ВиК - Бургас в отговори до " Капитал "

Станцията за питейни води " Ясна поляна " е въведена в употреба през 1974 година. След 2003 година са осъществени над 40 настоящи поправки на обособени детайли, елементи, възли и уреди. Последния подобен е на филтърните полета след оповестена процедура по Закона за публични поръчки от март 2022 година, настояват от водния оператор.

Сега казусът се дължи на обезценка и по-конкретно градивен проблем във филтърния корпус (нарушена конструкция). " Констатиран е от оперативния личен състав през юни 2022г. при осъществяването на настоящия ремонт на филтърните полета и след планувано прекъсване на водоподаването към Южното Черноморие за проучване ", прецизираха от ВиК.
Ремонтът на пречиствателната станция ще коства 15 млн. лева Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР