Вижте какво още написа той на личния си профил в

...
Вижте какво още написа той на личния си профил в
Коментари Харесай

IT експерт посочи основните улики срещу хакера Кристиян и шефовете му

Вижте какво още написа той на персоналния си профил в обществената мрежа:

"Сърбяха ме ръцете още тогава да напиша, че компанията ще осъмне без компютри и надлежно без опция повече да работи, само че се въздържах - някой ще реши, че имам вътрешна информация, различен може да се разсърди, че съм ги предизвестил.

Колегите от IT сектора наподобява всеобщо считат, че киберпрестъпления се проверяват единствено с кибер-средства. Това им основава лъжливото чувство, че в случай че са взели всички нужни кибер-мерки, значи са on the safe side.

В едно изявление преди два дни споделих, че откритият lock файл с прякора на Кристиян Бойков в него, не е доказателство за виновност, а е улика. Тази улика, обаче, е задоволителна, с цел да бъде подложен той под наблюдаване и надзор, още преди да ни бъде казано за него и преди да бъде арестуван.

Адвокатите му евентуално са го посъветвали, че този файл не значи нищо. Не значи нищо в съда, само че за оперативните служащи значи, че Кристиян е имал достъп до файловете, преди да бъдат оповестени. Това не може да остане недоразследвано. Никой няма да плесне с ръце и да си каже, "ами да, не е доказателство, майната му на следствието, стопираме до тук, сбогом и приятна работа ".

Кристиян, работодателите му, роднините му, клиентите на компанията и въобще всички, с които се е срещал в последните 6 месеца, би трябвало да са сложени под наблюдаване. Може и службите да не са погледнали насериозно и да са закъснели с наблюдението за след ареста, само че не ми се има вяра. Те може и да не могат да декриптират харддискове, само че никой не им е отнемал опцията да наблюдават, подслушват и разпитват.

Едно време групата за навлизане можеше да влезе у вас до момента в който си на открито за цигари, да разглоби компютъра и да постави вътре подслушвател, с цел да ти слуша скайпа. Сега би трябвало да са в положение да вграждат най-малко хардуерен key-logger и то без да изключват / включват компютъра.

Отказът от страна на работодателите да спомагат е изцяло легален, само че също е улика. Трябва да си даваш сметка, че тази улика ще бъде разследвана сама по себе си. Например всичките ти парични прехвърляния ще бъдат тествани и всеки, който ти е платил един лев в последните 5 години, сега би трябвало да дава пояснения за какво в действителност ти го е платил, от кое място е научил за теб, ти ли си го потърсил или той теб и така нататък Настоящите и някогашните чиновници също ще бъдат разпитани.

Ако се е стигнало до там да те проверяват, всичките ти компютри така и така са тотал вреда. Ще ти бъдат конфискувани като доказателства и повече няма да ги видиш - без значение дали в миналото ще бъдат сполучливо декодирани или не. Е, може и да ти ги върнат след няколко години, само че тогава би трябвало самичък да ги изхвърлиш далеко и да не ги докосваш.

В този миг, ти към този момент нямаш компания, нямаш клиенти (за тях към този момент си токсичен), може би нямаш и чиновници (няма да изкарат дълго без заплата), а си единствено на стадий следствие, без обвиняване и без съд. Само тъй като си считал, че си кибер-защитен и си избрал съответна линия на държание. Тази линия на държание видях аз в изявлението им.

Аз нито съм прокурор, нито юрист и не мога да взема отношение по виновността. Ще поживеем, ще забележим. Но имам такова обръщение към сътрудниците: вие живеете в действителния свят, а VeraCrypt и паролите ви пазят единствено във виртуалния. В действителния не е чак толкоз значимо дали харддискът е криптиран (е, моят също е криптиран, схваща се). Не лежте на тази кълка. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР