Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации

...
Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации
Коментари Харесай

Христо Иванов: Всеки се държи като хан Аспарух, все едно държавата започва от него

Виждаме един неуспех на консултациите, което е безконтролно. Тези съвещания трябваше да се случат и трябваше да бъде обещано задоволително време на партиите

Това разяснява пред публицисти в Народното събрание Христо Иванов, ръководител на ПГ "Демократична България " по отношение на оповестения от президента завършек на консултациите с политическите сили за връчване на мандат за сформиране на кабинет в границите на този парламент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Иванов уточни, че конституционната цел на тези съвещания е да се откри излаз от политическата рецесия. "Търсенето на този излаз не може да върви по график, хайде всички на плаца в първия вероятен миг ", разяснява Иванов. Той уточни, че точно от тази позиция счита, че това е била провалена конституционна опция.

Относно решението на "Продължаваме Промяната " и "БСП за България " да не отидат на консултациите при президента, Иванов сподели, че въпросът не е просто да се отиде.

"Въпросът е да има условия за това някакви процеси да протекат, някакви диалози сред всички участници да се случат и на база на това да се откри решение, а не просто да се отметне някакъв обред. Тези диалози не са обред. Те преследват съответна цел. Ако мандатоносителят има потребност от повече време – няма никаква конституционна нужда това време да бъде отказано ", съобщи Иванов.

Председателят на ПГ Демократична България разяснява, че тези съвещания, в тази извънредно сериозна обстановка, са били значим късмет да се възвърне разговора. По думите на Иванов точно този късмет е пропуснат.

Аз сега обмислям какъв е шансът да се сформира кабинет в по-следващия парламент. Вие виждате ли някакви рационални допирни точки. Всеки се държи като Хан Аспарух, все едно страната стартира от него. От това няма да излезе ръководство – не го виждам и не го виждам и в границите на идващия парламент, уточни Иванов.

Относно консултациите на Демократична България тази вечер с "Продължаваме Промяната ", Иванов съобщи, че чака визията на мандатоносителя за това по какъв начин ще се развият нещата. Техен е мандатът, тъй че чакаме по-скоро да чуем тяхната визия, добави той.

На въпрос за взаимно явяване на идните избори с представителите на Политическа партия, Иванов уточни: "Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам е, че нашите гласоподаватели го чакат и ние още на предишните избори направихме такова предложение. Тоест от наша страна вратата за подобен диалог е отворена ".

Иванов бе безапелационен, че по време на консултациите с Политическа партия ще изразят готовността да поддържат всякакво рационално изпитание, с цел да се изкара страната от тази рецесия. Относно вероятни лични промени в кабинета, Христо Иванов бе безапелационен, че има прекомерно огромно фокусиране върху персоните. Ние навлизаме все по-дълбоко в положение на неуправляваемост на страната – на рецесии върху рецесии и персонално аз считам, че е добре всички ние, политическата класа, ясно да забележим тази обстановка и леко да се уплашим и като се уплашим, лекичко да преминем в малко по-висока степен на отговорност за това какво приказваме, върху какво се фокусираме, и първото от нещата, които е добре да изключим е мощното персонализиране, добави той.

По думите му е добре "средношколските връзки " сред политиците да спрат. От тази позиция ние лични условия няма да слагаме. Страната би трябвало да има ръководство – не каквото и да било, а евроатлантическо, ясно е, че би трябвало да има превъоръжаване, ясно е, че би трябвало да приказваме за това по какъв начин да излизаме от енергийна взаимозависимост, тъй като зависимостта от "Газпром " има политическа цена, не просто икономическа, сподели Христо Иванов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР