Виждала съм толкова много неща от началото до сега. За

...
Виждала съм толкова много неща от началото до сега. За
Коментари Харесай

Юлия Пайевска: За 8 години видях ужасни неща, но няма да се предадем

" Виждала съм толкоз доста неща от началото до в този момент. За 8 години съм видяла ужасни рани, не можете и да си визиите даже, " споделя в извънредно изявление пред Милена Милотинова за предаването " Брюксел 1 " по Bulgaria ON AIR известният украински доктор Юлия Пайевска, създател на доброволческата организация " Ангелите на Тайра " в Украйна.

Пайевска беше един от представителите на Украйна, поканени в Европейския парламент преди празниците за приемане на Наградата Сахаров - най-голямата премия в Европейски Съюз за отстояване на човешките права и независимост на словото. В края на 2022 година Наградата Сахаров беше присъдена на украинския народ поради смелостта му.

" Най-мъчителната преживелица за мен беше от Мариупол, когато видях жена с малко бебе на ръце, само че бебето беше ранено от осколка след бомбардировка и почина. Малко бебе, мъртво, в обятията на тази жена. Тя беше седнала на скамейка и го прегръщаше, държеше го близо до сърцето си през целия ден и последвалата нощ. Беше отвратително. Колкото повече изстиваше тялото на това убито бебе, толкоз по-силно тя го притискаше към себе си в опит да го сгрее, само че не можа да направи нищо. Бях съкрушена, " споделя Юлия Пайевска, известна в Украйна като Тайра.

Самата Юлия Пайевска претърпя 3-месечен плен от съветските сили, преди президентът Зеленски в средата на юни да оповести освобождението й. Преди това обаче - в средата на март 2022, Юлия Пайевска съумява да съобщи на екип на АП записи от окупирания Мариупол, направени с прикрепена за тялото й камера. Така фрагментите с ужасите от обсадения Мариупол стават публично притежание.

" Това предизвикателство и тестване, през което прекосих, в действителност те прави по-силен. Сега чувствам, че числя се на украинците. Те имат потребност от мен и би трябвало да направя всичко допустимо да оказа помощ да не се случва на други дами, деца или другиго, " споделя Тайра за трите месеца в съветски плен.

Как живеят украинците 10 месеца след началото на войната?

" Знаете, че нямаме доста ток – може би към 4 часа дневно, няма и доста отопление в днешно време, не остана здрава енергийна инфраструктура. Но духът на хората е мощен, майтапим се, че белким руснаците считат, че ще надделеят и ще ни преборят с това? Не. Няма. Не се опасяваме. Имаме доста жертви, доста ранени, само че няма да се предадем. Ще продължим до победа, тъй като нищо не може да оправдае тази непровокирана, жестока и несправедлива експанзия от съветска страна, " съобщи Пайевска.

" Наградата Сахаров е невероятна премия. Гордеем се с нея. Тя демонстрира по какъв начин украинците се борят, какъв брой са смели. Целият свят може да го види. Тази премия е удостоверение за уважението на европейците към нас, към нашите борба и храброст. Вярвам, че ще бъде ентусиазъм за всички украинци и благодарим за тази премия, " споделя Пайевска. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР