Виж още Пожарникари и доброволци се събраха и тази сутрин,

...
Виж още Пожарникари и доброволци се събраха и тази сутрин,
Коментари Харесай

Десетки доброволци се включиха в гасенето на големия пожар над Боровец

 Пожар над Боровец, Кугър се включи в потуваване на огнената буря Виж още

Пожарникари и доброволци се събраха и тази заран, с цел да гасят пожара, който избухна над Боровец в Рила. Огънят е на височина към 2100 метра в мъчнопроходим каменист терен. Горят към пет декара сред Мусаленска пътека и кабинковия въжен превоз " Ястребец ", като пламъците са поразили клек и единични смърчови дървета. Според известия във Facebook групите на Самоков пожарът се разраства в няколко направления.

Сигналът е подаден малко след 15:00 часа през вчерашния ден. На място са изпратени горски чиновници и пожарникари. Вертолет " Кугър " от авиобазата в Крумово също оказва помощ в гасенето на огъня.

В 6:30 ч. - на сборния пункт пред кабинковия въжен превоз на Боровец - доброволците бяха инструктирани от над 80 души експерти - чиновници на горските стопанства и пожарникари.

Доброволците би трябвало да носят със себе си вода, шал на устата или маска, при положение на задимяване, по-сериозни обувки и подобаващи облекла. Организаторите на акцията ги приканват да вземат със себе си и лопата. Призовава се хората, които имат високопроходими коли, да са с тях.

 Снимка: bTV

Огънят е горящ към туристическа пътека, тъй че най-вероятната причина още веднъж е човешка немарливост, заяви Българска национална телевизия.

" Той е почнал от пътека, която свързва междинна станция на кабинков въжен превоз с Мусаленска пътека. Не е изключено пожарът да е зародил от екскурзиант ", разяснява пред Нова Истилиян Маринков - концесионер на гората.

" В момента се гаси на ръка - с лопати и брадви. Разполагаме с един хеликоптер ", добави Маринков.

Боровец е на към 2 километра от мястото на пожара и няма заплаха за курорта. Към момента няма данни за потърпевши.

За хората без коли лифтът ще бъде пуснат до междинната станция. Кабинковият въжен превоз " Ястребец " няма да работи през днешния ден за туристи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР