Виетнамският производител VinFast се изстреля сред най-скъпите марки в света

...
Виетнамският производител VinFast се изстреля сред най-скъпите марки в света
Коментари Харесай

Виетнамската Tesla изпревари VW и BMW... и се срина

Виетнамският производител VinFast се изстреля измежду най-скъпите марки в света на колите, след борсов дебют, който оцени компанията на 85 милиарда $ при започване на седмицата. Последваха обаче два дни на срив, които заличиха половината от насъбрания растеж.

VinFast беше листната на Nasdaq след обединение с сдружението за придобиване със особено предопределение (SPAC) Black Spade Acquisition.

Детайли : Акциите на VinFast минаха цена от 37 $ - над 250% над цената от първичното обществено предложение на Black Spade. В петък по обед българско време те към този момент са на цена от към 20 $.

Изпълнителният шеф Ле Тхи Тху Тхюи разяснява пред CNBC, че са били подготвени и за обикновено IPO, само че поради обстановката на пазарите са избрали да отделят листването на борсата от набирането на капитал. 2,5 милиарда $ влязоха през април от компанията майка на VinFast - Vingroup.
 VinFast ще търси оценка от $60 милиарда в Съединени американски щати
Най-голямата виетнамска компания ще търси оценка от $60 милиарда в Съединени американски щати

Тя желае да набере 3 милиарда $, което ще е връх за компания от Виетнам

Пазарната оценка в часовете след дебюта на VinFast я сложи пред някои от най-големите имена в автомобилния отрасъл:
BMW - пазарна капитализация от 69 милиарда долара; VW - $69 млрд. Ford - $48 млр. GM - $46 млрд.
Два дни на спадаща цена по-късно, VinFast към този момент коства 46,4 милиарда $, което въпреки всичко е повече, в сравнение с General Motors. Освен това е и повече от двойно от оценката, която Black Spade даде на автомобилния производител - 23 милиарда $.

Далеч напред остават други утвърдили се през последното десетилетие имена като BYD ($93 млрд.) и водача Tesla - компания за 793 милиарда $.

Според наблюдаващи случилото се не е изненада, защото при покупко-продажбите със SPAC трейдърите нормално се пробват да реализират бърза облага с ограничавания брой налични акции и за фирмите не е елементарно да запазят високата пазарна оценка за по-дълъг интервал.

Контекст : VinFast съществува от 2017 година, като е част от най-големия виетнамски конгломерат Vingroup, който има мощни позиции в недвижимата благосъстоятелност, технологиите и образованието. Говорим за бизнес за 39 милиарда $, който включва първокласни курорти, увеселителни паркове, жилища, търговски центрове, учебни заведения, частен университет и лечебни заведения.
 От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast
От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

Виетнамският производител стъпва амбициозно в Съединени американски щати, само че няма да му бъде елементарно

Собственик е най-богатият виетнамец - Пхан Нхат Вуонг. Неговият старт в бизнеса е с... готовите спагети. През 1993 година той стартира да продава в Украйна ядене, което става готово след единствено 3 минути във вряща вода. Само година по-късно компанията на Вуонг Technocom става номер 1 на пазара. Той се връща в родината си и влага парите в построяването на сегашната си бизнес империя.

Събитията към борсовия дебют на VinFast го направиха първо 8 пъти по-богат, а по-късно - с 60% по-беден. Все по този начин, той е в Топ 60 на милиардерите по света съгласно Bloomberg.

От друга страна : VinFast има един сериозен проблем - към момента губи пари, освен това доста. През първата четвърт приходите спаднаха с 49%, а чистите загуби доближиха близо 600 млн. $.
 VinFast толкоз желае да излезе на автопазара във Виетнам, че продава колите си на загуба
Тази компания толкоз желае да излезе на автопазара във Виетнам, че продава колите си на загуба

Производителят е уверен, че в страната има голям капацитет за развиване на промишлеността

Не оказва помощ и фактът, че първите доставки на нейни електрически автомобили в Съединени американски щати се забавиха с 3 месеца. С цяла година по-късно от плануваното - т.е. през 2025 година, ще проработи и американският цех на компанията, който в началото ще прави по 150 000 коли годишно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР