Виетнамски крокодил-гущер и костенурка, която се храни с охлюви, са

...
Виетнамски крокодил-гущер и костенурка, която се храни с охлюви, са
Коментари Харесай

Откриха над 100 нови вида животни и растения в района на река Меконг в Азия

Виетнамски крокодил-гущер и костенурка, която се храни с охлюви, са измежду над 100-те нови типа животни и растения, открити през 2016 година в региона на река Меконг в Азия, оповестяват Франс прес и Асошиейтед прес, базирайки се на Световния фонд за дивата природа. Всяка година учените оповестяват намирането на нови типове в региона на река Меконг, която тече през елементи от Китай, Виетнам, Тайланд, Мианма, Камбоджа и Лаос. Регионът е прочут с огромното си биоразнообразие. През последните 20 години експертите са разкрили над 2500 нови типа. Миналата година броят на новооткритите типове беше 163.


Тази година учените оповестяват за откриването на 115 нови типа растения и животни - 11 типа земноводни, 11 типа влечуги, три типа бозайници, два типа риби и 88 типа растения.
Сред тях е открит във Виетнам крокодил-гущер. Открит е още през 2003 година в джунглата в северната част на страната, само че на учените са били нужни години, с цел да открият, че става въпрос за нов тип, от който са останали едвам към 200 екземпляра.

Костенурката, която се храни с охлюви, е открита инцидентно на пазар за животни в Тайланд. Видът е считан за липсващ в родината си Камбоджа, до момента в който през 2007 година експерти не се натъкват още веднъж на екземпляри от типа. Оттогава е обезпечена отбрана на 378 гнезда, а в естествена среда са пуснати над 8500 новоизлюпени костенурки.
Сред новооткритите типове е и разноцветна жаба, открита във Виетнам.

Голямата паника на учените е, че доста типове животни и растения в този регион ще изчезнат преди да бъдат открити и разказани. Основните закани за биоразнообразието в района са застрояването и незаконният трафик.

" Въпреки тревожните световни трендове и сериозните закани пред типовете в региона на Меконг и техните хабитати, откриването на нови животни и растения ни дава огромна вяра. Необходимо е обаче да поставяме повече старания за опазването им ", споделя Лий Постън от Световния фонд да дивата природа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР