Виетнам отбеляза с възпоменателна церемония днес 50-годишнината от клането в

...
Виетнам отбеляза с възпоменателна церемония днес 50-годишнината от клането в
Коментари Харесай

Виетнам отбеляза 50 години от клането в селцето Милай

Виетнам означи с възпоменателна гала през днешния ден 50-годишнината от клането в село Милай (известно също и като Сонгми), където рота американски бойци избива 504 мирни поданици, без да открие там никакви виетнамски партизани, предадоха западните организации.

На мястото на нещастието от 16 март 1968 година се събраха оживели от клането, техни близки, представители на локалната и централната власт на Виетнам, както и група от към 60 американски ветерани от Виетнамската война и антивоенни деятели, съобщи Ройтерс.

Оцелели, някои от тях останали по знамение живи под труповете, описаха пред мемориала, построен в Милай, за тъмнината и тишината в часовете след клането, когато те се опитвали да погребат околните си и се страхували, че американците могат да се върнат.

Това е най-тежкото американско военно закононарушение, осъществено във Виетнам. Церемонията обаче мина без необятно медийно отразяване на фона на затоплящите се връзки сред Съединени американски щати и Виетнам, които сега са в най-високата си точка след нормализацията, почнала на най-високо държавно ниво през 1995 година Само преди седмица на историческо посещаване в пристанище Дананг бе американски самолетоносач.

"След като мирът в нашата страна бе възобновен, хората от Сонгми превъзмогнаха болката с помилван и отвориха ръце, с цел да посрещнат откровено ветераните от Съединени американски щати, пристигнали на това място за поклонение, с цел да се изправят лице в лице с истината и да открият нравствен покой в една гостоприемна страна ", сподели на церемонията един от водачите на локалната власт.

Малко по-късно американската делегация има частна среща с виетнамските публични лица. Ветераните и деятелите от Съединени американски щати, които също поставиха цвета пред скромния мемориал на жертвите, споделиха, че приготвят писмо от името на Съединени американски щати с опрощение за клането. "Само за малко време над 600 души го подписаха ", уточни Чък Сиърси, вицепредседател на организацията "Ветерани за мир ". "То показва разкаянието, съжалението и скръбта на американците и споделената ни отговорност за това, което се е случило тук ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР