Видите ли червен конец със синьо манисто върху лявата китка

...
Видите ли червен конец със синьо манисто върху лявата китка
Коментари Харесай

Какво представлява червеният конец на китката?

Видите ли червен конец със синьо манисто върху лявата китка на жена, респективно върху дясната – на мъж, значи те са подвластни на суеверието да смятат, че по този метод „ канят “ здравето при себе си, предпазвайки се в същото време от „ зли очи “. Православната черква не утвърждава обаче носенето на всевъзможни амулети, талисмани и други сходни – декларира архимандрит Филип, помощник-пазител на пещерите покрай Киево-Печорската лавра.

Несъмнено, всички тези обичаи са останали от езичеството и се практикуват всеобщо от членове на разнообразни типове секти. Според архимандрита, „ всичко това е изобретение на дявола, за да отдалечи хората от Бога и същинската религия “.

На пръв взор, Дяволът като че оказва помощ на хората, спазващи езически обичаи, само че след време у тях може да се проявят съществени духовни проблеми, смята архимандрита.

По-модерните отци у нас си дават сметка, обаче, че от много време българският народ сполучливо и с ненаситност съчетава православието със суеверието и с разнообразни езически практики, и че в случай че Патриаршията публично анатемоса носенето на червен конец или други амулети „ против уроки “, то това може да има тъкмо противоположен резултат и да отблъсне хората от формалната Църква и Бога.

Затова по въпроса се пази дипломатично безмълвие. Така че носете самоуверено червен конец върху китката на ръката си!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР