Видин. Необходими са съвместни действия за гарантиране на свободния трафик

...
Видин. Необходими са съвместни действия за гарантиране на свободния трафик
Коментари Харесай

Министър Георги Тодоров: Необходими са съвместни действия за гарантиране на свободния трафик между България и Румъния

Видин. Необходими са взаимни дейности за гарантиране на свободния трафик и поддържане действието на Зелените коридори сред България и Румъния. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров по време на среща във Видин с държавния секретар на Министерството на превоза и инфраструктурата на Румъния Адриан Ковасниану, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията .

„ На първо място ще създадем работна група сред двете министерства “, изясни Георги Тодоров. По думите му тя ще включва специалисти, отговарящи за другите типове надзор, с цел да се съкрати времето за изчакване, тъй като се следи повишен трафик. Работната група ще работи непрекъснато и ще действа и във връзка с другите пунктове по общата ни граница с Румъния.

„ В съпоставяне със същия интервал на 2019 година, преминаващите през Дунав мост 2 транспортни средства, са с 15 % повече “, сподели Георги Тодоров. Той добави, че има спомагателен трафик от Албания, както и от Сърбия заради нарастване на магистралните такси в западната ни съседка. В рамките на едно денонощие в едната посока на моста се обработват сред 1000 и 1200 камиона.

„ Днес опашката от камиони на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост 2 “ е към 3,5 км. Преди 10 дни беше към 16-18 км. Чакането последователно понижава, вследствие на общите ни дейности. Затова предложих още при започване на идната седмица да създадем взаимно посещаване и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе-Гюргево, с цел да търсим и там съответни решения, тъй като всеки пункт има специфичност от позиция на трафик и инфраструктурен потенциал “, акцентира министърът.

„ Граничните контролно-пропускателни пунктове на мостовете при Видин - Калафат и при Русе - Гюргево са най-натоварените на излаз от България с формиране на дълги опашки от товарни коли. Това води до прекалено закъснение на трафика, което е неприемливо, когато се касае за две страни членки на Европейския съюз. Поради това българската страна сезира и еврокомисаря по превоз Адина Валян, от която бе потърсено подпомагане за разрешаване на казуса “, означи Георги Тодоров.

Министърът посочи, че е нужен сложен метод, който да включва няколко ограничения, като обезпечаване на опция за 24-часово прекосяване на леки и тежкотоварни коли през граничните пунктове с Румъния, както и по едно и също време осъществяване на гранични инспекции на повече от едно транспортно средство. По думите му разделянето на потоците от товарни коли, на превозвачи от Европейски Съюз и превозвачи от трети страни и увеличението броя на измервателните уреди за тегло, също ще дадат позитивен резултат в кратковременен проект.
След диалозите Георги Тодоров и Адриан Ковасниану, дружно с представителите на службите за граничен, митнически надзор и автомобилния отрасъл се срещнаха на място със обстановката на Дунав мост 2 и опциите за облекчение на прекосяването през пункта.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР