Видин е бил градът с най-мръсен въздух у нас по

...
Видин е бил градът с най-мръсен въздух у нас по
Коментари Харесай

Кои са били градовете с най-мръсен въздух през отоплителния сезон

Видин е бил градът с най-мръсен въздух у нас по време на отоплителния сезон. Това демонстрират измерванията на гражданското съдружие " AirBG " за зимния интервал от септември до април, заяви Нова телевизия.

Според Световната здравна организация дните с замърсен въздух не би трябвало да надвишават 35 годишно. От общо 160 дни отоплителен сезон обаче цели 91 са били с покачване на фините прахови частици във Видин. На второ място в класацията е Русе, следван от Пловдив.

Как ще лимитират трафика при замърсен въздух?

Може би изненадващо, само че столицата не е в топ 3, а в средата на класацията с 41 дни с неприятно качество на въздуха. Според специалисти повода е в удобния климат тази зима.

Градовете с най-хубави индикатори са Бургас и Стара Загора.

Жертви на мръсния въздух в международен мащаб стават 7 милиона годишно. Според наши лекари неприятният въздух способства за гибелта на над 14 000 души годишно в България. като най-честите причина за смъртността са сърдечните болести, пневмониите и инсултите. Медиците оферират ограниченията за битка да стартират още от университетите.

Процедурни спънки бавят делото за чистотата на въздуха на София

„ Една от идеите, които съм подхванал, е да уведомя всички ректори на медицински университети в България, че би трябвало да се включат в програмата за образование на медиците - казусът с въздушното замърсяване ”, изясни доктор Александър Симидчиев от Сдружение „ Въздух за здраве “.

От общината в града с най-мръсен въздух - Видин, признават, че печките са повода за замърсяване на въздуха през зимата с 5 пъти над нормите. Местните управляващи към този момент са изготвили план за филтриране на атмосферния въздух на стойност над 12 милиона лв., който чака утвърждение.

В кои квартали в София е най-мръсен въздухът?

В столицата главният замърсител на въздуха за отминалата година остава трафикът. На 1000 души се падат близо 700 автомобила, като допълнително от половината от тях се вози единствено по един човек.

„ Основните ограничения би трябвало да бъдат в посока увеличение на честотите на придвижване на градския превоз, увеличение на скоростта посредством бус ленти и трамвайни коридори и ремонт на спирките, тъй че те да бъдат съответно скривалище от атмосферните въздействия ”, съобщи Борис Бонев от неправителствената организация „ Спаси София “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР