Видеозапис в социалните мрежи показва как бронетранспортьор на венецуелската Национална

...
Видеозапис в социалните мрежи показва как бронетранспортьор на венецуелската Национална
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Видеозапис в обществените мрежи демонстрира по какъв начин бронетранспортьор на венецуелската Национална армия се врязва в антиправителствени протестиращи в Каракас

2.68 милиарда лева е бюджетният остатък към края на април съгласно предварителните данни на Министерството на финансите. Това е най-голямата сума за този интервал от годината от 2008 година насам. По предписание на премиера Бойко Борисов земеделският министър Румен Порожанов изиска оставката на зам.-шефката на Държавен фонд " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова, откакто стана известно, че нейният телефон е разгласен в уебсайт за резервации като контакт на къща за посетители в Юндола. На съвещанието във вторник кабинетът показва активизиране по тематиката за злоупотребите с къщите за посетители. Премиерът изиска " безкомпромисно да се дават отговорните на прокурор ", а Порожанов разгласи, че се ревизират всички 746 къщи, въпреки и пет години след края на програмния интервал 2007-2013 година

Изборът на " Сиела Норма " за реализатор на поръчката за доставка на машини за гласоподаване чартърен за идния избор за европарламент е закономерен. Това реши Върховният административен съд, като отхвърли жалбата на отхвърлен участник в състезанието. След инсталиране на софтуера, което би трябвало да стане до 15 май, следва развой на узаконяване, който е последното затруднение пред машинното гласоподаване.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Няма съображение да се заличава кандидатурата на Делян Пеевски в листата на Движение за права и свободи за европейски депутати, реши ЦИК по сигнал на гражданско съдружие БОЕЦ, което се усъмни дали Пеевски дава отговор на изискванията за 6-месечна уседналост в Европейски Съюз. За Пеевски, както и за останалите претенденти е направена информация в ГРАО, което демонстрира, че той има непрекъснат и сегашен адрес в България, както изисква законът, дават отговор от ЦИК.

Свят

Илюстрация
Новият японски император Нарухито се възкачи на престола след абдикацията на татко си Акихито

Увеличаване

Новият японски император Нарухито се възкачи на престола след абдикацията на татко си Акихито

[Reuters] Смаляване

Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че е осуетил " опит за прелом " от опозиционния водач Хуан Гуайдо. Десетки военни се причислиха към опозицията по време на конфликти в Каракас. Поддръжници на двете страни се събраха на разнообразни места в столицата и имаше стълкновения, при които симпатизанти на Гуайдо се изправиха против бронетранспортьори. Мадуро разгласи, че опозиционният водач не е съумял да настрои военните против него, до момента в който Гуайдо упорства, че президентът е изгубил надзор над въоръжените сили.

Испанските социалисти обмислят какви са опциите им за съставяне на ново държавно управление, откакто завоюваха изборите в неделя, само че не получиха болшинство. Вицепремиерът Кармен Калво показва, че социалистите ще опитат да ръководят независимо. Ако въпреки всичко потърсят съдружен сътрудник, те могат да изберат крайнолявата Podemos, само че ще би трябвало също по този начин да сключат договорка с каталунските сепаратисти, с цел да си подсигуряват болшинство. Друга алтернатива е да се извърнат към дясноцентристката Ciudadanos, само че управлението на партията твърди, че ще бъде в съпротива.

Администрацията на Доналд Тръмп работи по оповестяването на " Мюсюлмански братя " за задгранична терористична организация. Това ще докара до наказания против най-старото египетско ислямистко придвижване с над 1 млн. членове в Близкия изток.

" Жълти жилетки " използваха митинга по случай 1 май, с цел да стачкуват против френския президент Макрон, който преди дни разгласи отговора си на месеците демонстрации, включващ понижаване на налозите

Фотограф: Капитал

Икономика

Православната черква и мюфтийството получиха още 20.7 млн. лева от държавния бюджет. С решение на Министерския съвет бяха отпуснати 15 млн. лева на източноправославното изповедание и 5.77 млн. лева за мюсюлманското. Парите са спомагателни към към този момент плануваните 5.5 млн. лева дотация в Закона за бюджета за 2019 година за разнообразни вероизповедания в страната. Част от средствата са за поддръжка за храмове, друга - за религиозна литература. За отпуснатите 20.7 млн. лева няма информация. Промяната идва след няколко съвета за национална сигурност, като мярка за отбягване на опцията за въздействие и радикализация посредством непознато финансиране на вероизповеданията.

Продължението на " Турски поток " през България се оскъпява. В началото на април " Булгартрансгаз " избра саудитската " Аркад " за строител на 474-километрово трасе против 2.6 милиарда лева, а в този момент държавният газов оператор е оповестил и търг за построяването на две компресорни станции на цена над 351 млн. лева Така разноските се усилват до близо 3 милиарда лева, а икономическата изгода от бъдещия газопровод става все по-несигурна.

Министерският съвет отпусна 7.5 млн. лева за новия образователен корпус на УНСС. Преди седмица управлението на университета се оплака от неналичието на навреме държавно финансиране за строителството на новия корпус, което може да докара до запорирането на сметките на УНСС и той да изпадне в несъстоятелност. Проектът на новото крило на университета е на стойност 11 млн. лева, от които 4.5 млн. лева са финансирани от Оперативна програма " Региони в напредък ", а остатъка би трябвало да обезпечи страната.
Microsoft стана третата компания в историята, чиято капитализация надвиши 1 трлн. $. Така тя се причислява към клуба на Apple и Amazon. Под управлението на основния изпълнителен шеф Сатя Надела през последните години компанията промени фокуса си от операционната система Windows към продажби на основани в облака услуги

[Reuters]
Бизнес

Фонд " Земеделие " е изплатил над 450 млн. лева " зелени " дотации на аграрни стопани, които съблюдават практики, благоприятстващи климата и околната среда. Средствата са за миналата година и са част от пакет от над 1.55 милиарда лева директни дотации. Парите ще бъдат разпределени сред над 58 хиляди фермери, по 122.84 лева за един хектар, което прави по малко над 12 лева за декар земеделска земя.

" ВиК Смолян " възобнови търг за 46 млн. лева Обществената поръчка е разграничена на две елементи - едната е за реорганизация и доизграждане на ВиК мрежа за 31.2 млн. лева без Данък добавена стойност, а другата е за реорганизация на основен градски сборен колектор за 15.3 млн. лева Поръчката към този момент беше прекъсната един път през март, а държавното сдружение има неточности и във втори огромен търг. Крайният период за подаване на предложения в поръчката за реорганизация и създаване на ВиК мрежи и основен колектор е 29 май. Сделки и планове

Трети наземен оператор ще има на летище Бургас,
заяви шефът на аеропорта Георги Чипилски пред " Капитал ". Това е " Суиспорт България ", обвързвана с варненската група " Химимпорт ". Наземните оператори обслужват самолетите и пасажерите на самолетните компании, като все още " Летище Бургас " и българското отделение на гръцката Goldair Handling си разделят пазара в съответствие 60 към 40. По думите на Георги Чипилски новият трети оператор на летището в Бургас към момента няма клиенти, като не е ясно по какъв начин ще бъде преразпределен пазарът.

Турската " Теклас " купи земята за седмия си български цех за автомобилни съставни елементи във Враца. Парцелът е 70.5 дка, като договорът с общината, която продава земята за 459 хиляди лева, беше подписан предходната сряда. Така компанията стартира подготовката за построяването на новия си цех, а общината ще форсира процедурата по издаване на строително позволение и ще построи път до терена на " Теклас " след довеждане докрай на грубия градеж. Самото произвеждане се чака да стартира доникъде на 2020 година

" Каменица " открива крафт пивоварна за 2 млн. евро в Пловдив. Комплексът има повърхност 3500 кв.м, а в него работят 40 души с разнообразни специалности – пивовари, готвачи, ресторантьори. " Пивоварница Каменица " ще създава годишно към 1200 хектолитра бира от новите марки " Хоп троп Неипа ", " Спайс вайс ", " Brew-нетка тъмна ", " Тепейл ейл " и " Чилзен Пилзен ". В комплекса има 180 места вътре и 120 извън.

Американската хотелска верига Marriott ще конкурира Airbnb със лична платформа за наем на жилища. Планът на най-големия оператор на хотели е да предлага над 2 хиляди жилища в 100 града из Европа, Англия и Карибите посредством платформата си Homes & Villas. Решението на Marriott идва тъкмо откакто Airbnb сполучливо извърши няколко придобивания в хотелиерския бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР