Видеообръщение пред двете камари на румънския парламент направи украинският президент

...
Видеообръщение пред двете камари на румънския парламент направи украинският президент
Коментари Харесай

Зеленски показа пред румънския парламент снимки от Буча и обяви: Трябва заедно да спрем хората, които искат геноцид в Европа

Видеообръщение пред двете камари на румънския парламент направи украинският президент Володимир Зеленски, оповестява телевизия Диджи 24, представена от Българска телеграфна агенция. Преди началото на речта си Зеленски сподели на румънските парламентаристи шокиращи изображения от клането в Буча.

" Искам да видите това, което видях аз в Буча. Извинявам се за тежките фрагменти, само че това е действителността. Коли бяха смазани от танкове. Момичета и дами бяха изнасилени. Все още нямаме всички доказателства. Хора бяха измъчвани. Хора бяха убити в тила. Защо съветските военни направиха това? ", съобщи Зеленски в обръщението си.

" Ако нашата войска и нашият народ не се бяха защитавали, руснаците щяха да създадат същото кръвопролитие като в Буча на цялата територия на Украйна ", съобщи той. " Бяха убити учители и професори, всички, които имаха знамето или герба на Украйна на домовете си ".

" Уважаеми румънци, дружно би трябвало да спрем тези несъответстващи хора, които са привикнали да не бъдат наказвани, тъй като всичко им е разрешено. Трябва да спрем хората, които желаят геноцид в Европа ", акцентира украинският президент, представен от Аджерпрес.

" През 1989 година умря Николае Чаушеску след редица години, в които беше ясно, че е несъответстващ, че той и Секуритате водят Румъния към изолираност. Онзи режим се базираше единствено на репресиите, нищо не беше свято. Румънският народ се надигна и разгроми оня режим. По същия метод не могат да бъдат уверени от нищо тези, които дават заповеди за война в Русия. Тези несъответстващи хора са изгубили всякаква връзка с действителността ", посочи Зеленски.

По думите му една от аргументите, заради която " Русия не крие този геноцид " е тъй като руснаците са уверени, че " европейските водачи не могат да ги спрат, че европейците няма да пазят полезностите си ".

" Украйна не е единствената цел на Русия. Искат да нападат Одеса и оттова има единствено една стъпка до Молдова ", добави още той, като посочи, че " на територията на Украйна се взема решение ориста на Централна Европа и зоната на Черно море ".

" Бяха наложени наказания против Русия, само че войната продължава 40 дни. Русия би трябвало да бъде лишена от всички запаси, преди всичко стопански. Необходими са още наказания ", посочи Зеленски.

" Убеден съм, че Румъния ще поддържа всичко, което би трябвало за налагане на справедливостта. Убеден съм, че Румъния и румънските компании ще вземат участие в стратегиите за възобновяване на Украйна след войната. Ще предложим на нашите сътрудници да поемат възобновяване на някои региони, които бяха разрушени от Русия. Нашият капацитет, нашата вътрешна мощ е огромна, само че имаме потребност от помощ, с цел да възстановим живота в Украйна ", уточни още украинският президент.

На взаимното съвещание на двете камари присъстваше и румънският министър председател Николае Чука. Заседанието стартира с къси изказвания на ръководителите на двете камари на Народното събрание Флорин Къцу и Марчел Чолаку.  Депутатите и сенаторите уважиха паметта на всички убити по време на съветската експанзия в Украйна с минута безмълвие.

" Русия би трябвало да бъде изцяло изолирана от икономическа позиция ", съобщи ръководителят на Сената Флорин Къцу. " Г-н президент Зеленски, Вие сте воин освен в Украйна, а и в Румъния, и във всички страни, които почитат демократичните правила и полезности. Смелостта, която показахте, въодушевява всички нас. Русия би трябвало да бъде изолирана изцяло от икономическа позиция ", акцентира Къцу, като добави, че " клането в Буча не може да остане ненаказано ".

На собствен ред ръководителят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку дефинира събитията в Украйна като " най-тежката рецесия на сигурността от края на Втората международна война ".

" От 24 февруари се сблъскваме с най-тежката рецесия на сигурността от края на Втората международна война посредством неоправданата, противозаконна и непровокирана инвазия на Руската федерация против Украйна. Присъединяваме се и от тази естрада към гласовете, които показват твърдата и непоколебима поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници ", съобщи Чолаку.

От съветската инвазия в Украйна на 24 февруари Зеленски е приказвал посредством видеовръзка пред парламентите на редица страни, в това число Англия, Канада, Съединени американски щати, Германия, Италия, Израел, Полша както и пред Европейския парламент, припомня Аджерпрес. Той също по този начин се направи и видеообръщение на изключителната среща на върха на НАТО през март в Брюксел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР