Входа на преговорите от седмици насам Австрия нееднократно е давала

...
Входа на преговорите от седмици насам Австрия нееднократно е давала
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков: Не очаквам Австрия да промени позицията си за приемането ни в Шенген

В хода на договарянията от седмици насам Австрия неведнъж е давала знак, че е съгласна на отваряне на въздушните и морски граници. Това, което се взема решение все още, е по какъв начин да се формулира решението, обвързвано със сухопътните граници. Не чакаме смяна в тази позиция. Защото, в случай че Австрия промени отношението си към това, което към този момент е приела, влизаме в напълно друга полемика. Аз не чакам това да се случи. Така министър председателят Николай Денков разяснява тематиката за австрийското „ Да ” на приемането на България в Шенген по море и въздух. За това заяви.

„ Влизането в Шенген се реализира с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е значима осведомителна система, до която достъп получават страните, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея. По отношение на сухопътните граници – обстановката в Европа сега е особена. Това демонстрира, че ние се намираме в изключителна обстановка – отварят врата за Шенген и, когато се успокои мигрантската вълна, когато стартират да падат поставените граници сред другите европейски страни, тогава ще е най-подходящият миг да падне границата и за нас ”, изясни министър-председателят. И добави, че процедурата по банкет в Шенгенското пространство и е идентична за всички страни и самата Австрия също е минала през нея. 

„ От гледна точна на осъществяването на бюджета и план-сметката за 2024 година, ние нямаме проблеми с подготовката за еврозоната ” , съобщи Денков.

„ Присъединяването ни към Шенген не е самоцел, а резистентен ангажимент да продължи да охранява надеждно външните граници на Европейски Съюз. Благодаря на сътрудниците от Австрия и Румъния за това, че продължаваме, с градивен звук, да почистваме и последните елементи ”, разяснява от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„ Предварителните данни демонстрират, че дефицитът ще бъде по-малък от плануваното - 2,5, а не 3%. Това опровергава всички черни сюжети, които се чуваха - за това, че страната ще банкрутира ”, заяви финансовият министър Асен Василев.

„ Инфлацията в България е импорт, тя идва по линия на храни и енергоизточници. Очакваме в границите на юни-юли 2024 година да сме покрили и този критерии за инфлацията. Парламентът одобри основни закони. Последното нещо, което остава по осъществяване на критериите, обвързвано с новия закон за Българска народна банка е направен, признат ден от Министерски съвет, влиза в Народно събрание, с цел да бъде признат. Този закон е направен от Българска народна банка и е съветван с Европейска комисия и ЕЦБ ”, добави финансовият министър.

„ Това, че се отвори вратата за Шенген е добра вест. Пълният резултат за българската стопанска система няма да бъде реализиран до момента в който не се отвори и сухопътната граница. България ще преследва тази цел твърдо и настойчиво, защото това е действителен растеж за българската стопанска система облекчение за всички български и европейски компании ”, изясни Василев.

„ Изразявам задоволството на Движение за права и свободи, че отборната работа дава резултати. Ще продължим работата и като партия и като парламентарна група и в българския парламент, само че и в демократичното семейство, през сътрудника Илхан Кючук, тъй че да приключим договарянията за Шенген. Ще продължим работата по всички тематики, свързани с пълноценното участие в Европейски Съюз и НАТО. Това е обезпечено от ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски ”, уточни Станислав Атанасов, Движение за права и свободи.

Бойко Борисов прикани към оптимизъм. „ Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават и ние няма да се откажем от тях. Използването на шенгенската осведомителна система значи доверие към България. Страната ни наподобява по-различен метод сега поради тези 7-8 месеца, в които работим дружно ”, съобщи той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР