Ветото на президента Румен Радев върху данъчните промени беше отхвърлено

...
Ветото на президента Румен Радев върху данъчните промени беше отхвърлено
Коментари Харесай

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху данъчните промени

Ветото на президента Румен Радев върху данъчните промени беше отхвърлено от бюджетната комисия.

Държавният глава нападна 4 данъчни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Най-голям публичен интерес провокира ветото върху измененията, свързани с налога върху колите, в чиято формула от следващата година се включва и екокомпонент, само че това не са единствените промени, на които се постанова несъгласие. Това изясни секретарят по правни въпроси на президента Емилия Друмева, която показа претекстовете. Тя добави, че всеки желае да кара нова еко кола, само че с измененията няма това да се реализира. Друмева подчертава, че с отпадането на данъчните облекчения - притежателите на остарели коли към този момент няма да имат тласък да слагат катализатори.

Увеличението на налога на старите коли, които са над 10-15 години, може да доближи до двойно покачване. Това съобщи Илия Христозов, който е консултант на президента по правни въпроси. И добави, че би трябвало съществуването на катализатор или метанова уредба да води до понижение на налога.

Зам-министърът на финансите Росица Велкова уточни, че е нужно смяна в изчислението на налога на леки коли и прибавяне на екокомпонент. Тя изясни, че на 1000 души у нас се поставят над 400 автомобила, като в прилежащи страни цифрата е към 200.

Директорът на Сдружението на общините Силвия Георгиева изясни, че е значимо да се запазят равнищата на събираемост и по тази причина общините няма да си разрешат заиграване с коефициентите за установяване на налога. Така Георгиева отговори на няколко народни представители, които считат, че общините ще считат данък по най-високия коефициент за образуване.

Тя подчертава, че с измененията ще се прекратят порочните практики джипове да се записват като баничарки, с цел да се заплаща доста по-нисък налог.

Президентът оспорва също следващото отсрочване на промяната при определянето на такса боклук, което се оставя за след 2022 година

Сред доводите в поддръжка на отлагането беше идното броене на популацията през 2021 година, което ще даде на общините по-актуална информация.

Промените в Закона за митниците, с които те се трансформират в териториални поделения на Агенция “Митници ”, също бяха под обсега на ветото. Депутатите от Българска социалистическа партия също поддържаха претекстовете, че това може да докара до политически уволнения, защото се планува чиновниците на митниците да се освободят от работа и по-късно да се предназначат в новите териториални поделения.

Радев не е склонен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки върху парцелите в националните курорти, когато те не са главно жилище, не са отдадени чартърен и не са регистрирани като места за настаняване. Промените бяха иницирани, с цел да се ограничи сивият бранш в предлагането на жилища за отмора, за които сега не се заплащат никакви налози. Друмева показа мнение, че новият по-висок данък е нарушаване на конституцията, тъй като имотният налог е веществен и не би трябвало да зависи от това защо тъкмо се употребява въпросният парцел.

" Движение за права и свободи ще подкрепим ветото на президента ", сподели Йордан Цонев и уточни, че част от текстовете са импортирани сред първо и второ четене и по този начин народните представители са били лишени от правото да ги редактират.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Търновалийски също разгласи, че партията му ще поддържа ветото.

" Няма да подкрепим ветото. Считаме, че смяната за налога върху колите е в вярната посока. " Това разгласи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и добави, че утежнението за коли над 20 година на месец ще бъде по-малко от цената на кутия цигари.

Закона за корпоративното подоходно облагане беше подсилен отначало от комисията с 12 гласа " за " и 9 " срещу ". Така ветото на президента беше отхвърлено от комисията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР