Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано

...
Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано
Коментари Харесай

Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано с България

Ветото на Австрия за разширение на Шенген не е обвързвано с България , обявиха на взаимен брифинг ръководителят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков .

Визитата на Соботка в София е по покана на ръководителя на българския парламент.



" Ясно е, че от 2015 година шенгенското пространство не действа по метода, по който би трябвало да действа, същото се отнася и за Дъблинското съглашение ", сподели ръководителят на Националния съвет на Австрия. Той означи, че сега са въведени гранични контроли на доста места в Европа.

„ Именно затова ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което желая категорично да подчертая, че не е обвързвано с България. България извършва своите отговорности във връзка с критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз персонално имах опцията да се убедя през днешния ден в това на българо-турската граница “, съобщи Волфганг Соботка.

Той изрази вяра, че диалозите сред министрите на вътрешните работи ще доведат до задоволително решение за всички страни, с цел да може Шенгенското пространство да стартира най-накрая още веднъж да действа по метода, по който би трябвало .



Председателят на Народното събрание Росен Желязков също удостовери, че ветото на Австрия не е обвързвано с осъществяването на критериите за участие в шенгенското пространство, с ръководството на процесите по мигрантските потоци и оправянето на страната ни с опазването на външната граница на Европейски Съюз.

" Установено е, че мигрантският поток през България е нищожен % спрямо останалите трасета, по които се стига до Централна Еропа ", уточни Желязков. " В същото време има построена надеждна система, тъй че не става въпрос за отношение на Австрия към България ", добави той.

" Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще усъвършенства шенгенския режим , ще разреши съсредоточаването на повече запаси по външните граници, ще благоприятства процесите по миграцията, в това число и въпросите с реадмисията и даването на леговище ", сподели ръководителят на българския парламент.

Той изрази вяра българската позиция да бъде добре разбрана и артикулирана в австрийското общество.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР