Ветеринари в Кения успешно взеха яйцеклетки от двата останали женски

...
Ветеринари в Кения успешно взеха яйцеклетки от двата останали женски
Коментари Харесай

Учени взеха яйцеклетки от застрашения от изчезване северен бял носорог

Ветеринари в Кения сполучливо взеха яйцеклетки от двата останали женски екземпляра северен бял носорог, съобщи Франс прес. Това е значима крачка към избавяне на типа от изгубване.

Науката е последната вяра за избавяне на северния бял носорог - единия от двата подвида бял носорог, откакто последният мъжки образец Судан умря предходната година на 45-годишна възраст в резервата "Ол Педжета " в Кения.

Двете женски - 30-годишната Наджин и щерка й, 19-годишната Фату живеят в същия резерват, където взети яйцеклетките им. Нито една от двете женски не може да докара бременност до термина. Но от няколко години консорциум от учени и експерти в съхраняването на фауната се пробва да избави северния бял носорог, употребявайки реформаторски способи в размножаването.

"Взехме 10 яйцеклетки - по 5 от Нанджин и Фату - съобщи проф. Томас Хилдебранд от института "Лайбниц " за проучвания на животни в Берлин. - Методът за взимане и нужното за задачата съоръжение бяха създадени, като тръгнахме от нулата. "

Взетите яйцеклетки, които не могат да бъдат замразени, бяха неотложно изпратени в профилирана лаборатория в Италия, с цел да бъдат оплодени със сперматозоиди от четири мъжки екземпляра от типа, които към този момент не са сред живите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР