Ветеранът от Meta Platforms Хавиер Оливан поема поста главен оперативен

...
Ветеранът от Meta Platforms Хавиер Оливан поема поста главен оперативен
Коментари Харесай

Кой е Хавиер Оливан, следващият главен оперативен директор на Meta?

Ветеранът от Meta Platforms Хавиер Оливан поема поста основен действен шеф на компанията, откакто изигра решаваща, само че значително подмолна роля, стимулирайки избухливия напредък на компанията за обществени медии в продължение на 15 години.

Испанeцът ще размени Шерил Сандбърг, която разгласи в сряда, че се отдръпва от Мета.

Този ход идва, на фона на опитите на Meta да се бори със забавянето на растежа и възходящите разноски. Меta се трансформира от компания за обществени медии в компания, фокусирана върху построяването на метавселена.

Оливан, който е израснал в региона на Пиренеите в Северна Испания, има степени по електротехника и промишлено инженерство от Университета в Навара и магистърска степен по бизнес администрация от Станфордския университет.

Преди да се причисли към Фейсбук в края на 2007 година като началник на интернационалния напредък, 44-годишният Оливан е работил в японските NTT и в Siemens, написа Ройтерс.

Когато Оливан се причисли към компанията, Фейсбук беше млада компания с към 40 милиона консуматори, а в този момент към този момент има близо 3,6 милиарда консуматори във Фейсбук и другите приложения като Instagram.

Оливан прокара разширението на Фейсбук в страни като Индия, Япония, Русия, Индонезия и Бразилия. Критиците обаче настояват, че компанията е преследвала този напредък без задоволително защитни ограничения против разпространяването на дезинформация, тирада на омразата или нездравословно наличие в нововъзникващите пазари.

Бившата продуктова мениджърка на Фейсбук Франсис Хауген предходната година оповести вътрешни документи, които съгласно нея демонстрират, че Фейсбук слага облагите пред сигурността на потребителите и липсва съответен надзор за унищожаване на нездравословно наличие на езици, разнообразни от британски.

Оливан, който съгласно известия в медиите обича парапланеризъм и сърф, последно е бил основен шеф по растежа. На тази позиция той ръководи функционалности, които обгръщат Фейсбук и Instagram, както и приложенията за известия WhatsApp и Messenger.

В новата си работа той ще продължи да управлява инфраструктурата и корпоративното развиване. Но портфолиото му ще включва също рекламни и бизнес артикули, сподели изпълнителният шеф на Meta Марк Зукърбърг в обява във Фейсбук в сряда.

Едно нещо надали ще се промени

Оливан ще продължи да стои отвън светлината на прожекторите, до момента в който извършва работата на основния действен шеф.

" Тази роля ще бъде друга от това, което Шерил е направила. Това ще бъде по-традиционна роля на основен действен шеф, където Хави ще бъде фокусиран вътрешно и оперативно, надграждайки мощния си опит в правенето на нашето осъществяване по-ефективно и прецизно ", сподели Зукърбърг.

Сега, когато Meta е зрял бизнес със 118 милиарда $ доходи, Оливан може да има по-малко автономност, в сравнение с Сандбърг, когато се причисли в ранните години на компанията, сподели Брайън Визер, световен президент на бизнес разузнаването в рекламната организация GroupM.

Ключов въпрос е дали Оливан ще бъде " по-внимателен " към въпросите, свързани с поверителността на данните, както и към отбраната на марките от проявление на рекламите им до неуместно наличие, сподели Визер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР