Ветеранът Георги Петков подобри собствения си рекорд за най-възрастен футболист

...
Ветеранът Георги Петков подобри собствения си рекорд за най-възрастен футболист
Коментари Харесай

Петков вече е №2 по възраст в света, Иванков - в челото на голмайсторите с ръкавици

Ветеранът Георги Петков усъвършенства личния си връх за най-възрастен футболист в Първа лига. Неделното трагично включване на вратаря на Славия при визитата на Хебър му обезпечи две достижения. Той взе присъединяване на 47 години и 224 дни, а преди този момент той бе играл на 47 години и 27 дни при загубата на Славия с 0:2 от ЦСКА на 9 април 2023 година

Освен това Петков към този момент публично е вторият по възраст играещ професионален футболист в света през сегашния сезон. На първо място продължава да е славният японски деец Казуйоши Миура, който през този сезон е записал единствено един мач за португалския втородивизионен Оливейрензе, само че и това му е задоволително за достижението. Халфът влезе в игра в 90-ата минута при успеха с 2:1 в гостуването против Вилавердензе на 20 август. Тогава Миура бе на 56 години и 177 дни.

Всъщност, и появяването на Георги Петков против Хебър е за броени минути. Той размени в четвъртата минута на добавеното време вратаря Николай Кръстев при отсъдена дузпа в интерес на домакините и даже избави удара на Георги Вълчев, само че след преразглеждане с VAR, бе открито, че Петков е излязъл пред голлинията преди нанасянето на шута. При повторното осъществяване Вълчев вкара наказателния удар и донесе на Хебър победа с 1:0.

В момента Георги Петков е и най-възрастният играещ вратар в света на професионално равнище. Не е изключено обаче това му достижение, а и позицията му на №2 по възраст в света да бъдат усъвършенствани от унгареца Геза Тури, който е треньор на вратарите на фарьорския КИ (Клаксвайк), само че от време на време се появява на пейката като запаса. Той обаче не е играл от 14 май тази година, когато лиши достижението на Петков за предишния сезон, влизайки на 49 година и 64 дни при успеха с 1:0 над ХБ (Торшавн).

Друг наш български вратар - Димитър Иванков, продължава да има непокътнато място в класацията на най-резултатните вратари. Юношата на Левски в продължение на 12 години е част от националния ни тим, като своя връх (42 гола) слага в публични мачове от дузпи. Това го прави и най-резултатния европейски пазач в историята на футбола.

Редица велики състезатели са стартирали своята кариера на една позиция, а в следствие осъществили и посочили своя гений на напълно друга. Взаимозаменяемостта и опцията за ротация в един тим са мощно ценени и потребни в груповите спортове.

Предлагаме ви Топ 5 най-резултатните вратари в историята на футбола:



№5 Рене Игита

Под №5 се подрежда един от най-хубавите и атрактивни футболисти - колумбиецът Рене Игита, който с изключение на със своето осъществяване " Ударът на скорпиона " се популяризира и с броя попадения маркирани в противниковата врата! Високата му техничност, скорост и жанр на игра го подреждат под №8 в класацията за най-хубавите вратари в Южна Америка. В продължение на 12 години е народен играч и занаятчия на дузпи и директни свободни удари. В чест на 25-та годишнина от грандиозното му осъществяване против Англия, мексиканския бранд за вратарска екипировка Rinat основава нов професионален модел вратарски ръкавици - лимитирана серия, съдържащ негов подпис и символика. Кариерата на Игита продължава до 44 годишна възраст, през която отбелязва 43 попадения.



№4 Джони Вегас Фернандес

Следващият в този трогателен лист е вратар от Перу. Фернандес отбелязва 45 гола по време на 13-годишната си кариера. Освен че способства от наказателни удари, той вкарва и игра. През цялата си кариера Фернандес играе най-вече за перуански клубове. Интересно е да се означи, че по време на 13-те си години като състезател той прави 14 прехвърлянето, преди да се отдръпна през 2017 година



№3 Хорхе Кампос

Освен със своите 46 гола в противниковата врата, Хорхе Кампос, който е и огромен другар на Христо Стоичков, се популяризира и с атрактивния дизайн на екипите си. Именно те му носят прякора Папагала. Високият едвам 168 см вратар, обратно на всички упования, съумява да се осъществя като един от най-успешните мексикански представители на тази позиция, превъплъщавайки се и в голова машина. Най-красивият маркиран гол, от излязъл в офанзива вратар, сигурно е неговият - странична ножица по време на дуела сред Атланта (Канкуна) и Круз Азул. Талантът му не остава неосезаем - Световните шампионати през 1994 година и 1998 година му дават опцията да показа своята интерпретация на футболната игра и да засенчи редица европейски звезди.



№2 Хосе Луис Чилаверт

Парагваецът е отличен три пъти с наградата за най-хубав вратар на планетата. Майсторът на дузпите и директните свободни удари го подреждат и в тази ранглиста, не изключително присъща за позицията му. Високият му характер и екстравагантност, му донасят и редица санкции на терена, само че това не му пречи да означи 67 гола! А за какво не и хеттрик, който го прави единственият вратар, съумял да означи три попадения в границите на един мач.



№1 Роджерио Сени

Бразилецът Роджерио Сени напълно справедливо се подрежда на първа позиция. Цялата си футболна кариера развива в родния му Сао Пауло, за който бележи 131 попадения. През 2005 година слага персонален връх, като съумява да наниже 21 гола, с които редица полеви играчи не могат да прибавят към сметката си. Интересен факт е, че тимът му в никакъв случай не е губил мач, в който Сени е отбелязал. Кариерата му е белязана от още няколко феноменални достижения, а точно: връх за най-вече мачове в бразилското футболно състезание, играчът на Сао Пауло е и с най-вече изиграни мачове за тима, както и първият вратар вкарал гол в шампионат, проведен от ФИФА.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР