Веселин Марков e напът да стане шеф на ДАНС. Но

...
Веселин Марков e напът да стане шеф на ДАНС. Но
Коментари Харесай

Веселин Марков e напът да стане шеф на ДАНС. Но кой го предложи?

Веселин Марков e напът да стане началник на ДАНС. Но кой го предложи? Днес той е консултант на премиера в оставка Николай Денков и парламентарен помощник на Атанас Атанасов. Освен това е дясна ръка на авторитетния някогашен началник на контраразузнаването Иван Драшков.

Всъщност тримата, – Атанасов, Драшков и Марков, са сътрудници от времена на Националната работа за сигурност (НСС)

Твърди се, че те са запазили положителните си връзки. Именно заради тази причина не е огромна изненада, че Марков е препоръчан за началник на ДАНС.

Иван Драшков постоянно е имал извънредно мощни позиции в Москва. В годините, в които той работи в НСС, той оглавява съветския отдел. Там негов зависещ е и Веселин Марков. (По-късно Марков става шеф на отдела, който дебне за оръжие и опиати.) По това време в българското посолство в Москва представител на Министерство на вътрешните работи е Румен Тошев. Той също е бил чиновник в НСС.

През 1991 година Драшков напуща контраразузнаването. Той прави частна компания, в която съучастник му е Румен Тошев, само че бизнесът им не потръгва. Само една година по-късно те се връщат още веднъж в Националната работа за сигурност.

Румен Тошев е изпратен в посолството в Москва по времето, когато Министерство на вътрешните работи се оглавява от Георги Петканов. Като зам.-министър на вътрешните работи Бойко Коцев, който по-късно става дипломат в Москва, предлага Иван Драшков да заеме шефския пост в НСС. Той е овакантения от днешния водач на ДСБ Атанас Атанасов.

За кандидатурата на Драшков упорства и Бойко Борисов, който тогава е основен секретар на Министерство на вътрешните работи

Нещо повече, той даже твърди пред Петканов, че американците доста желаят тъкмо Драшков да оглави НСС.

В последна сметка от Българска социалистическа партия постановат за началник на НСС Иван Чобанов. Интересното е, че преди да стане шеф на контраразузнаването Иван Чобанов, дружно с Цветан Цветанов, са мъжките секретари на Бойко Борисов.

Иван Драшков не става началник на НСС, само че през днешния ден неговият някогашен зависещ и дясна ръка Веселин Марков е на път да оглави ДАНС

Двамата остават извънредно близки и след интервала в НСС. Веселин Марков става началник на защитата на КТБ по времето на банкера-беглец Цветан Василев. Дори осведомени напомнят, че той доста е оказал помощ на сина на Иван Драшков, който носи същото име като татко си, да получи необезпечени заеми, с преференциални условия от банката, с цел да развива умерено големия си строителен бизнес.

КТБ се оказва и банка, която обслужва компаниите на Веселин Марков и Иван Драшков. Любопитно е, че те употребяват услугите на Цветан Василев още през 2008 година, когато КТБ е относително по-непозната банка и не работи с дребни клиенти. Например, консултантска компания на Марков внася в КТБ капитала си от 150 000 лв., което е голяма сума за сякаш дребна консултантска компания.

Бившите контраразузнавачи, въпреки и пенсионери, имат мощно въздействие и върху други сфери в страната и до момента

Драшков се води началник на Националната футболна база в Бояна. А брачната половинка на Веселин Марков, откакто дълги години управлява Института по криминалистика на Министерство на вътрешните работи, през днешния ден е чиновник по сигурността на информацията в Апелативния съд в София.

Поста си тя заема от момента, в който стъпва в служба кабинетът на Николай Денков. Именно тогава и самият Веселин Марков изплува от сенките и става консултант на премиера.

Заради всичко това няма и подозрение че семейство Маркови имат достъп до най-големите секрети на страната.

Да не пропуснем, че Драшков и Марков от години са част от приятелско-професионалния кръг „ Монтерей ”, за който има съществени съмнения, че след 1990 година управлява съдбините на България. Нещо повече, Иван Драшков е апетитен за един от наследниците на Любен Гоцев като началник на митичния „ Монтерей ”.

Източник: Народ 
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР