Вероятността държава да е замесена във взривовете на “Северен поток

...
Вероятността държава да е замесена във взривовете на “Северен поток
Коментари Харесай

Швеция: Държава стои зад взривовете на „Северен поток“

Вероятността страна да е забъркана във гърмежите на “Северен поток ” е “абсолютно главен сюжет ” за случилото се, въпреки че установяването на идентичността на причинителя ще бъде мъчно. Това оповестиха през днешния ден от шведската прокуратура, проверяваща детонациите, съобщи Ройтерс.

Те станаха през септември предходната година. Няколкото гърмежа повредиха тръбите на настоящия газопровод “Северен поток 1 ” и на новопостроения “Северен поток 2 ”, по които се доставя синьо гориво от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Експлозиите прогърмяха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и двете страни са открили, че гърмежите са умишлени, само че още се проверява кой стои зад тях.

“Хората, които са сторили това, евентуално са били наясно, че ще оставят следи и са се постарали нито едно доказателство да не насочва в една посока, а в няколко ”, сподели пред Ройтерс шведският прокурор Матс Люнгквист. И добави, че това “прави мъчно посочването на един причинител ”.

Люнгквист уточни, че проверяващите са съумели да дефинират какъв тип експлозиви са били употребявани, което е отстранило “голям брой вероятни участници ”, само че отхвърли да назове за какви взривни материали става въпрос. “Работим абсолютно и обръщаме всеки камък, като не оставяме нищо на случайността ”, увери още прокурорът Люнгквист.


Инфо: " Труд "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР