Вероятно ви се е случвало да имате някакво вътрешно предчувствие

...
Вероятно ви се е случвало да имате някакво вътрешно предчувствие
Коментари Харесай

Интуицията е вид интелигентност. И като всяка интелигентност може да се развива

Вероятно ви се е случвало да имате някакво вътрешно предусещане за обещано решение, предмет или събитие. Може би сте се доверели на предчувствието си, а може би не. Ако обаче започнете да отделяте повече време за разбирането и потреблението на тези усеща, те могат да ви дадат обилни преимущества в бизнеса, а и освен, споделя Рик Снайдър, създател на книгата Decisive Intuition: Use Your Gut Instincts to Make Smart Business Decisions (Решителна вътрешен глас: Използвайте вътрешните си интуиции, с цел да вземате умни бизнес решения).

„ Интуицията съставлява тип просветеност, скрита надълбоко във нашата същина, която е в положение да разчете всяка обстановка, да вземе поради разнообразни източници на информация и  да извлече скъпи данни от това, което виждаме, доста по-бързо от нашето схващане. Ние вземаме по-добри решения, когато интуицията си сериозното си мислене в едно “, споделя Снайдър.

Според него интуицията има три разнообразни измерения

Насочваща или ориентационна вътрешен глас

Насочващата вътрешен глас е вашият вътрешен компас, които ви ориентира във вашето ежедневие.

„ Това е вътрешното предусещане, което върви ръка за ръка с всяко значимо решение във вашия живот. Може би от вас се чака да насочите компанията си в нова посока или да заложите на създаването на нов артикул, само че вашият вътрешен компас ви споделя, че това е преждевременно решение и не ви разрешава да го извършите. ", споделя Снайдър.

Той назовава този вид вътрешен глас „ навигатор “. „ Всички я имаме. Това е интуицията, която въплъщава вътрешната битка в самите нас.  Тя е най-интимната и персонална форма на вътрешен глас “, добавя той.

Социална вътрешен глас

Вторият вид е обществената вътрешен глас, в основата на която е разчитането и разбирането на протичащото се с другите хора в действително време, споделя Снайдър.

„ Често тя е наричана емоционална интелигентност или обществени и междуличностни умения. Тя включва обществената динамичност в връзките сред хората. Тук не сте сами със себе си, а сте дружно с някой различен “, разяснява той.

Социалната вътрешен глас разчита невербалната връзка, било то на четири очи или измежду група от хора. Човек, който е усъвършенствал обществената си вътрешен глас може да промени изцяло своята презентация, откакто огледа за няколко секунди аудиторията, пред която се изправя да приказва.

„ Хората, които се оправят добре с бизнеса, изключително в областта на продажбите, постоянно имат мощно развита обществена вътрешен глас. Те са положителни в ръководенето на другите и  в предсказването на потребностите на потребителите. Наричам тази вътрешен глас „ детектор на настроението “. Тя оказва помощ за разпознаването на настроението в една зала и ви дава опция да се приспособите съответно към тази информация “, споделя Санйдър.

Информационна вътрешен глас

Третото измерение е осведомителната вътрешен глас. Тя включва интуиции, ориентирани към цялостната среда, към атмосферата.

„ Хората, които имат този вид вътрешен глас, могат да събират голямо количество информация от околната среда, да го проучват стремително и да го интегрират и синтезират в своите решения. “, споделя Снайдър.

Как да изполвате интуцията

Търсенето на отговори от вашата вътрешен глас не може да стане принудително, споделя Снайдър.

„ Когато и оставите задоволително независимост и започнете да и вярвате, интуицията сама намира пътя си до вас “, твърди той.

Научете се да разпознавате метода, по който тя се свързва с вас. „ Чувате ли някакъв интуиция? Изпитвате ли някакво възприятие в част на вашето тяло? За да се възползвате от интуицията си, би трябвало да опознаете по-добре себе си “, разяснява Снайдър.

След това пробвайте да концентрирайте вниманието си все още, в който се намирате, и да оставите на втори проект всички останали мисли. Фокусирайте се върху дишането си и се разходете на въздух.

„ Когато забавите темпото, вие позволявате на интуицията да ви настигне и да ви помогне да вземете решение по-бързо. Като успокоите съзнанието си и вникнете по-надълбоко в себе си, откривате, че отговорът към този момент ви чака. Стив Джобс бе прочут с това, че постоянно се разхождаше из квартала си необут, мислейки върху идната огромна смяна в бизнеса “, споделя Снайдър.

Когато полагате умишлени старания, с цел да подобрите вашата схватливост, ще започнете да забелязвате характерни жестове и промени в езика на тялото, невербална връзка, групова и обществена динамичност, които ще ви оказват помощ да активирате обществената си вътрешен глас. Ще започнете да разбирате какво се случва с другите. Можете ли да им имате доверие, или нещо в тяхното държание ви споделя, че не може да разчитате на тях?

„ Професионалните играчи на покер непрекъснато употребяват своята обществена вътрешен глас, с цел да схванат настройките хората, с които играят “, споделя Снайдър.

В последна сметка, когато се научите да употребявате и трите измерения на вашата вътрешен глас, ще започнете да вземате по-добри решения.

„ Никои хора имат естествен гений в едно или две от тези измерения, само че интуитивните умения могат да бъдат добити и усъвършенствани. Те са от основно значение за положителната екипна работа, ефикасното ръководство, високата работливост и постигането на мечтаните резултати. Това значи да се издигнете до идващото равнище на вашето развиване, като се научите да употребявате сигналите, които идват от по-дълбоките глъбини на вашата същина “, заключва Снайдър.

Стефани Воза за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР