Вероятно са ви казвали, че нефтът се е образувал от

...
Вероятно са ви казвали, че нефтът се е образувал от
Коментари Харесай

Откъде идва нефтът? Не, не е от динозаврите

Вероятно са ви казвали, че нефтът се е образувал от динозаврите, и сте си мислели, че когато сте на бензиностанция, наливате пречистен велоцираптор непосредствено във вашето Volvo. Колкото и да е необятно публикувано това поверие, то не е правилно. Нефтът не се създава от разложените тела на антични динозаври.

" По някаква странна причина концепцията, че нефтът идва от динозаврите, е останала в съзнанието на доста хора ", изяснява геологът Рейдар Мюлер от Университета в Осло пред Science Norway. " Но нефтът идва от трилиони дребни водорасли и планктон. "

Когато водораслите и планктонът умират преди десетки и стотици милиони години, те потъват на дъното на морето, където се натрупват и биват погребвани от пластове и пластове седименти. В последна сметка, след милиони години в среда с високо налягане и ниско наличие на О2, водораслите и планктонът се " сготвили " и се трансформирали в лепкавия черен петрол, на който ние, хората, явно не можем да се наситим макар опасността от изключителна климатична обстановка. Оттук той се просмуква нагоре, до момента в който не се натъкне на канара, през която не може да премине, което постанова хората да го пробият (или някое друго естествено злополучие да го освободи отново).

Макар че морските динозаври - или T. Rex, който е разкрил, че ръцете му не са изключително добре приспособени за плуване - могат да се окажат на дъното на океана след гибелта си, малко евентуално е те самите да се трансфорат в петрол.

Това частично се дължи на обстоятелството, че за превръщането на органичните субстанции в петрол е нужна среда, лишена от О2. След като умрат, те биха станали храна за по-малките водни същества, които биха ги раздрали, до момента в който стигнат до костите, доста преди да бъдат заровени.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР