Вероятно през годините сте развили свои стратегии за учене, които

...
Вероятно през годините сте развили свои стратегии за учене, които
Коментари Харесай

Стилове на учене

Вероятно през годините сте развили свои тактики за учене, които са създали самия развой по-успешен. Безспорен факт е, че за по-лесно и дейно учене е належащо да разберем какви са нашите мощни страни и да използваме точно тях. Напоследък учените стартират да обръщат по-голямо внимание на съставни елементи на обучителния развой, върху които както учениците, по този начин и учителите имат по-голям надзор – учебна среда, преподавателски техники и тактики,управление на времето, придобиване на умения за саморефлексия. Стилът на учене е част от индивида, по този начин както темпераментът, той е част от неговата характерност. Повечето откриватели застават зад тезата, че няма по какъв начин да бъде изменен. Други пък считат, че въпреки всичко стилът на учене може да се модифицира с времето, само че напълно едва и то под въздействие на цялост от фактори.

 Една от дефинициите гласи: „ Стилът на учене съставлява относително постоянна характестика на личността и показва желание към методите на разбиране и преправка на информацията, която постъпва от средата. “ Всеки човек развива пореден набор от държания или подходи към ученето. Те са свързани с три процеса, които образуват и разликите в стиловете:

знание – по какъв начин се придобива знанието

осмисляне - по какъв начин се преработва знанието

мотивация и страсти – включва полезности и вид емоционалност

 Стилът на учене се обособява в най-ранно детство, като значително се базира на личностните особености и психичния вид на индивида. Зависи също и от културните разлики. Наблюдават се минимални разлики сред девойките и момчетата при тактиките, които те употребяват за учене. Стилът на учене не трябва да се бърка с равнището на когнитивни благоприятни условия на учениците. Например двама възпитаници, които имат разнообразни когнитивни благоприятни условия, могат да имат идентичен когнитивен жанр, да учат най-лесно и най-ефективно по еднакъв метод, само че просто да реализират разнообразни резултати. През последното десетилетие се постанова модел, който разделя стила на учене в две разнообразни категории:

- холистичен-аналитичен жанр – касае се до това дали избран субект преработва информацията на части или като единна целокупност.

- вербално-образен жанр – демонстрира дали учещият преработва информацията вербалноили си показва картини.

Стилът на учене е значим за образованието в няколко аспекта:

1. Влияе на представянето в учебно заведение.
Например, в случай че на дете, което има по-скоро образен жанр на учене, материалът се показа както текстово, по този начин и структуриран в таблица или с картинки, успеваемостта ще се усили с до 50 %. Постиженията обаче няма да се подобрят при дете, което има устен жанр на учене.

2. Има отношение към държанието на ученика.
Изследвания на Райдинг и Бъртън (Riding and Burton, 1998) демонстрират, че стилът на учене има значение за държанието в класната стая. Резултатите показват, че проблематичното държание е по-често срещано при момчетата, в сравнение с при девойките и това се дължи на обстоятелството, че момчетата имат холистичен или вербално-холистичен жанр, което е причина за това да изпитват прочувствени или поведенчески компликации. Децата с холистичен жанр (те подхождат „ от общото към частното “) показват в по-висока степен проблематично държание от тези с изчерпателен жанр (Riding and Craig, 1999).

3. Съотнася се към стила на преподаване от учителя.
Начинът, по който учителите преподават е в действителност отражение на техния личен жанр на учене. И той най-вероятно не е подобаващ за някои от децата в класа.

 Често се фокусираме върху словесната връзка и словесните указания. Не бива да забравяме, че децата учат с всички свои сетива, посредством разнообразни тласъци. Ето за какво е належащо учителите да включат в преподаването си необятен набор от техники, с цел да доближат до повече възпитаници.

Инфо: www.vesti.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР