Вероятно повечето от нас не са обръщали внимание по селските

...
Вероятно повечето от нас не са обръщали внимание по селските
Коментари Харесай

Непознатата земна ябълка е невероятно полезна за здравето

 Вероятно множеството от нас не са обръщали внимание по селските градини на дългите стъбла със относително едри, съвсем сърцевидни листа, които стартират да се извисяват в края на лятото и най-малко до ноември издигат над равнището на човешките очи яркожълти цветове, сходни на мънички слънчогледи. Вероятно и доста от нас мощно се замислят защо става въпрос, когато се сблъскат с името земна ябълка.

Трюфелът - кралската фалшификация

 Около названията на зеленчука има доста неясноти и подвеждащи думи. В България другото име на земната ябълка е гулия, само че доста хора назовават по този начин алабаша. Това се изяснява относително елементарно, само че англичаните имат в действителност сериозен проблем. Най-честото име на британски е Jerusalem artichoke, което единствено по себе си е двойна илюзия – земната ябълка е доста отдалечен родственик на артишока (всъщност е от един жанр със слънчогледа), по никакъв начин не си наподобява с него, а също така Божи гроб няма никакво по-специално значение за растението. Французите също са изпаднали в лексикална беззащитност, кръщавайки земната ябълка топинамбур.

 Историята споделя, че по времето, когато зеленчукът станал много известен измежду галите, страната била посетена от шест души от бразилското племе топинамба, които провокирали нечуван интерес. По някакъв чудноват метод двете неща били свързани и се появила думата topinambur. Излишно е да се споделя, че бразилците в никакъв случай не били и чували за земната ябълка.

 Зеленчукът идва в Европа при започване на XVI век от източните елементи на Северна Америка, където локалните поданици го култивират от праисторически времена. Много бързо намира фенове в остарелия свят, само че с приемането на картофите като годни за храна изгубва позициите си и се намества на задните редове на готварството. Все отново земната ябълка в никакъв случай не оставя забравена, тъй като се отглежда прекомерно елементарно, дава добър рандеман и може да се съхранява в земята през цялата зима. Извадени обаче, грудките с неправилна форма до две седмици изгниват. Но в този интервал те са хрупкави, доста свежи и сочни, с прелестен усет на ядки и леко сладки.

Индийското орехче - екзотична фалшификация, позната от Античнoстта

 Последната специфичност на усета е разследване от най-важната характерност на гулията – нейния химичен състав. Колкото и да прилича картоф, земната ябълка има концептуално друга биохимия от него и по тази причина в грудките не натрупва аварийна скорбяла, а различен тип комплициран въглехидрат, който е умерено сладостен на усет. Инулинът се състои съвсем напълно от свързани фруктозни молекули и има прекомерно извънредно държание в човешкия организъм. Оказва се, че ние нямаме ензим, който да разгражда инулина, по тази причина го възприемаме като вещество от групата на разтворимите диетични фибри, а не като източник на сила. Когато консумираме храни с инулин като земната ябълка, неговите дълги молекули доближават цели до крайните отдели на чревния тракт, където отчасти се разграждат от бактериите. Така веществото подтиква развиването на оптимална за индивида чревна флора. Тъй като не съдържа гликоза, не въздейства на кръвната захар и това прави земните ябълки подобаващи зеленчуци за диабетици. Научни проучвания настояват, че инулинът оказва помощ за профилактиката на атеросклерозата и натрупването на холестерол.

 Оставяйки настрани потребните за здравето резултати на земната ябълка, тя е апетитен зарзават, който може да се употребява по безпределно доста способи в кухнята. Освен настъргани сурови, в какъвто тип са чудесна добавка или съществена съставна част в зимните салати, гулиите са чудесни печени на фурна или на тиган, сварени във вода или на пара и даже панирани. Когато варим грудките, би трябвало да внимаваме и да ги опитваме непрестанно. При по-дълго варене може да потъмнеят и да изгубят усета си. От земните ябълки може да се вършат нежни крем супи и пюрета. Леко сладкият им усет пък е добра концепция за по-екстравагантни десерти и хлябове. Не би трябвало да се не помнят и туршиите – земните ябълки елементарно остават хрупкави и свежи в бурканите.

Омайната лавандула

 Понякога непознатите артикули не са единствено мотив за пробна приятност от нови кулинарни чувства. Много от тях въздействат положително на здравето ни и по тази причина търсенето на най-подходящата храна за всеки от нас в никакъв случай не трябва да стопира.

Полезни свойства

 Консумацията на земна ябълка контролира кръвното налягане и работи удобно на храносмилателната система. Топнамбурът е доста уместно средство за повишение на имунната система при инфекции и отслабен организъм. Тъй като инулинът в земната ябълка способства усвояването на калция и магнезия, с които бива признат, растението се предлага и като превантивна мярка против остеопороза.

Зехтинът - божи подарък

 Земната ябълка е доста публикувана като средство за намаление на равнищата на кръвната захар и понижаване на нужните инсулинови дози при хора, страдащи от диабет вид I. За разлика от картофите, при които нишестето се разгражда до глюкоза и по този начин покачва кръвната захар, инулинът в земната ябълка се разгражда до фруктоза и по метод не повлиява фрапантно равнищата на кръвна захар. Не на последно място грудките на земната ябълка могат да послужат като средство за филтриране на кръвта и са потребни за черния дроб и бъбреците. Растението е в положение да изведе от организма разнообразни замърсявания и тежки метали.

Автор: Людмил Хайдутов

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР