Вероятно по-голямата част от хората на Земята избират да започнат

...
Вероятно по-голямата част от хората на Земята избират да започнат
Коментари Харесай

Колко по-скъпо кафе пият българите в сравнение с 2001-а

Вероятно по-голямата част от хората на Земята избират да стартират деня си с чаша кафе. А денем да изпият още една или даже две чаши. В идващите години обаче това малко всекидневно наслаждение може да излиза прекомерно солено.

Изменението на климата, довело до спад в реколтата на кафени зърна и паралелно с това растящото търсене е причина цената на напитката да върви непрекъснато нагоре през последните години.

Изключение от тази наклонност не прави България, където през последните 15 години потреблението се е нараснало осезаемо, само че паралелно с това кафето е поскъпнало с над 6 лв.. Производството и вносът също са скочили през обсъждания интервал.

Данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че потреблението на кафе приблизително на разположение в България се е нараснало близо два пъти или от 0,9 кг през 2001 година до 1,7 кг през 2016 година.

Така в случай че преди 15 години едно семейство е купувало към 2,3 кг кафе, то през днешния ден количеството е повишено до 3,9 кг.

Темпът на напредък на междинната цена е малко по-слаб, само че въпреки всичко забележителен - от 9,39 лв. за кг кафе през 2001 година до 15,69 лв. през предходната.

Най-голяма смяна изчисленията демонстрират при производството на печено кафе, което се е нараснало над 5 пъти за интервала от 4364 тона до 23 873 тона.

Вносът на сурово кафе доста изпреварва производството с 32 483 тона през 2016 година. Основно то идва от Гърция, Виетнам и Кипър. Импортът на печено кафе е повишено от 989 тона до 6355 тона за последните 15 години, като най-големите вносители са Италия и Германия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР